
Szaszłyki z ciasta francuskiego z oliwkami nadziewanymi papryką Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Składniki
słoik oliwek zielonych nadziewanych masą paprykową
ciasto francuskie
jajko
drewniane patyczki do szaszłyków
Wykonanie
Ciasto francuskie podzielić wzdłuż na paski o szerokości oliwek. Każdy pasek złożyć na pół i zaznaczyć środek.
Na środku paska położyć oliwkę i owinąć ją ciastem, położyć drugą oliwkę i owinąć tak samo. W ten sam sposób owinąć resztę oliwek, aż do końca paska. Przygotowane oliwki ułożyć na blasze na papierze do pieczenia i każdy nabić na patyk do szaszłyków.
Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Szaszłyki posmarować jajkiem i piec 20 minut.

Marchwiaczki, czyli maleńkie bułeczki nadziewane kawałkiem gotowanej marchewki Doroty Wójcickiej
Składniki
120 g mąki pszennej
100 ml mleka
1 łyżeczka suchych drożdży
1/3 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki soli
łyżka oleju
duża marchewka
sezam do posypania wierzchu
Wykonanie
Marchew przeciąć wzdłuż na pół, a każdą połówkę jeszcze na pół. Z długości przeciąć na 3 równe części, ok. 5 cm. Ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Do miski wsypać drożdże, dodać cukier, sól, mleko i olej, wymieszać. Wsypać mąkę, krótko wyrobić ciasto (będzie dość luźne), odstawić na ok. 20 minut. Wyłożyć na grubo podsypaną mąką deskę. Uformować na bardzo długi prostokąt o wymiarach ok. 50x7 cm. Pociąć na ok. 4-cm kawałki.
Na środek każdego z nich położyć kawałek marchewki, zawinąć (marchew może, a nawet powinna wystawać poza ciasto). Kłaść na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę zawinięciem do spodu.
Zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Wierzch bułeczek posmarować wodą i zaraz obficie posypać sezamem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 23-25 minut.

Orkiszowe muffinki z zielonymi oliwkami Andżeliki Knop
Składniki
150 g mąki orkiszowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta pieprzu
łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
kabanosy
100 g zielonych oliwek
100 g startego parmezanu
jajko
180 ml mleka
Wykonanie
Do miski przesiać mąkę orkiszową. Dodać proszek do pieczenia, czosnek niedźwiedzi i pieprz. Kabanosy pokroić w cienkie plasterki, dodać je do miski. W osobnym naczyniu wymieszać jajko z mlekiem. Oliwki pokroić na małe kawałeczki. Do suchych składników dodać oliwki, parmezan oraz składniki mokre, całość dokładnie wymieszać.
Do formy na muffinki wykładać ciasto wypełniając nim 3/4 wysokości naczynia. Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Tartaletki nadziewane warzywami Koła Gospodyń z Białki
Składniki na ciasto
1/2 kg mąki
kostka margaryny palma
łyżka smalcu
1/2 dag drożdży
1/2 szklanki śmietany
2 żółtka
1,5 łyżeczki soli
Składniki na farsz
warzywa według uznania
Składniki na sos
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól biały
pieprz
gałka muszkatołowa
Wykonanie
Drożdże rozpuścić i wymieszać z kwaśną śmietaną. Mąkę przesiać, dodać margarynę, smalec, sól. Posiekać, dodać drożdże ze śmietaną i żółtka, zarobić ciasto, wyłożyć nim foremki. Ułożyć na cieście przygotowane warzywa, zalać sosem beszamelowym, posypać startym serem lub ułożyć z ciasta kratkę, upiec.
Warzywa. Warzywa do farszu podgotować we wrzącej osolonej wodzie. Może to być fasolka szparagowa, brokuły, kalafior, młoda marchewka itp.
Sos. W rondelku powoli rozpuścić masło na małym ogniu. Wsypać mąkę na płynne masło i mieszać najlepiej trzepaczką, aż składniki się połączą. Gdy utworzy się jednolita masa, wlać część mleka. Cały czas podgrzewać na małym ogniu i mieszać. Powoli dolać mleko i mieszać. Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany, doprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.