9 z 12
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i porem Koła Gospodyń...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i porem Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Składniki na ciasto
4 szklanki mąki + do podsypywania
łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
0,4 ml gęstej śmietany
1 i 1/2 kostki masła
4 żółtka
4 jajka
10 dag drożdży

Składniki na farsz

1 i 1/2 kg pieczarek
duży por
4 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony pieprz
liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego

Dodatkowo

żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania
kminek lub sezam do posypania

Wykonanie
Farsz. Farsz najlepiej przygotować wcześniej. Zeszklić na oleju posiekany w piórka por, dodać drobno pokrojone pieczarki i usmażyć. Doprawić do smaku solą , pieprzem.

Ciasto. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, masło, żółtka i jajko. Śmietanę wymieszać z drożdżami i wlać do miski z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto, nie pozostawiać do wyrośnięcia, ale od razu podzielić na 3 części. Stolnicę podsypać odrobiną mąki i każdą część rozwałkować na długie prostokąty. Przy dłuższym boku rozłożyć farsz, drugi brzeg lekko zwilżyć wodą (lepiej się skleją) i zwinąć długą roladę. Pokroić na paszteciki.
Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, posmarować żółtkiem i posypać kminkiem lub sezamem. Piec ok 15-20 minut w 180 stopniach.

10 z 12
Cebularze Koła Gospodyń z Białki...
fot. Koło Gospodyń w Białce

Cebularze Koła Gospodyń z Białki

Składniki na ciasto
4 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka (ciepłe)
6 dag drożdży
płaska łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
3 łyżeczki soli
2 jajka

Składniki na farsz

cebula
masło
śmietana
sól, pieprz, wegeta

Wykonanie
Ciasto drożdzowe. Z podanych składników zrobić ciasto drożdżowe, dać do wyrośnięcia.
60 dag cebuli pokrojonej w piórka zeszklić na maśle, dodać 2 łyżki śmietany, sól, pieprz, wegetę do smaku.
Ciasto rozwałkować, wykroić krążki, dać na środek farsz cebulowy. Poczekać aż podrośnie. Upiec na rumiano.

11 z 12
Kęski z kurczaka w orzeszkach Koła Gospodyń Wiejskich z Woli...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Kęski z kurczaka w orzeszkach Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Składniki
1/2 kg piersi z kurczaka
20 dag orzeszków ziemnych
przyprawa do kurczaka pieczonego
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia

Wykonanie

Pierś pokroić w dowolnej wielkości kęski (raczej staramy się, aby nie były zbyt grube). Posypać przyprawą do kurczaka i zostawić na około godzinę.
Orzeszki drobno posiekać lub rozdrobnić blenderem. Jajka roztrzepać dodając mąkę i szczyptę soli (jeżeli ciast jest zbyt gęste dodać wodę, tak by miało konsystencję ciasta naleśnikowego). Do ciasta wkładać kawałki mięsa, następnie panierować je w orzeszkach i piec w głębokim oleju około 5 minut.
Można podać z ulubionym dipem. Same również doskonale smakują.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Największa miejska inwestycja w historii Oświęcimia. Jak będzie finansowana?

Największa miejska inwestycja w historii Oświęcimia. Jak będzie finansowana?

Jedna z najniebezpieczniejszych dróg w regionie przebudowana. Kiedy zostanie otwarta?

Jedna z najniebezpieczniejszych dróg w regionie przebudowana. Kiedy zostanie otwarta?

Polecamy

Największa miejska inwestycja w historii Oświęcimia. Jak będzie finansowana?

Największa miejska inwestycja w historii Oświęcimia. Jak będzie finansowana?

Chrystus jak z Rio spogląda na Tatry. Miejsce religijnego kultu ze wspaniałą panoramą

Chrystus jak z Rio spogląda na Tatry. Miejsce religijnego kultu ze wspaniałą panoramą

Małopolska Tour 2025. Trzy wielkie rowerowe imprezy

Małopolska Tour 2025. Trzy wielkie rowerowe imprezy