W skrócie
Zastanawiasz się, co upiec na Wielkanoc? Proponuję zrobić bardzo czekoladową, aromatyczną i szybką babkę czekoladową. Zrobisz ją w około 15 minut, a potem tylko zostaje cierpliwe czekanie na pieczenie ciasta w rozgrzanym piekarniku. Wystudzone ciasto warto oblać prostą polewą czekoladową. Taką domową polewą można doprawić szczyptą soli, która doda kontrastu smakowego.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania babki czekoladowej
Szybka babka czekoladowa – prosty przepis na Wielkanoc
Liczba porcji: dla 4-8 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 70 g cukru,
- 200 g masła Łaciate,
- 3 duże jajka,
- 250 g mąki pszennej tortowej,
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 50 g ciemnego, gorzkiego kakao,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 100 ml świeżego mleka Łaciate 3,2%.
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową,
- 25 ml świeżego mleka Łaciate 3,2%,
- 40 ml zaparzonej kawy.
Jak zrobić szybką babkę czekoladową?
Sposób przygotowania:
- Na początku ubiłam całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę przez 7 minut. Masa powinna być puszysta, jasna i podwoić objętość.
- Do miski przesiałam mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszałam.
- Suche składniki dodawałam po łyżce do ubitych jajek i mieszałam przy pomocy szpatułki silikonowej.
- W rondelku rozpuściłam masło z mlekiem. Następnie mieszaninę odstawiłam do wystygnięcia.
- Ciepłe mleko z masłem wlewałam powoli do ciasta i energicznie wymieszałam do połączenia składników.
- Piekarnik nagrzałam do 180° Celsjusza.
- Formę na babkę czekoladową wysmarowałam masłem i oprószyłam bułką tartą.
- Babkę czekoladową piekłam przez 40 minut, aż wetknięta wykałaczka będzie sucha.
- Domową babkę czekoladową wyjęłam z piekarnika i odstawiłam do wystudzenia w formie na 10 minut.
- W tym czasie przygotowałam polewę. Rozkruszyłam tabliczkę czekolady i zalałam gorącym mlekiem wymieszanym z zaparzoną kawą.
- Czekoladę mieszałam do momentu całkowitego rozpuszczenia się polewy. Jeśli wolisz rzadszą konsystencję, możesz dolać jeszcze 20 ml kawy.
- Polewą czekoladową oblałam babkę czekoladową ułożoną na papierze do pieczenia.
- Wierzch babki czekoladowej posypałam posypką z mlecznej czekolady.
- Gotowa babka czekoladowa przed podaniem powinna całkowicie wystygnąć, a polewa zgęstnieć.
Apetyczna babka czekoladowa na Wielkanoc. Poznaj przepis na ...
Więcej inspiracji kulinarnych znajdziecie na stronie Najlepsze w kuchni
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: