Arbuz. TOP 7 dań z arbuzem w roli głównej [PRZEPISY]
Ciasto „Arbuzowa Alabama” Katarzyny Jaworek
Składniki na biszkopt
4 jajka
2/3 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki mąki
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
2 łyżki kakao
Masa z kaszy manny
1,5 szklanki mleka
7 łyżek kaszy manny
1 łyżka cukru waniliowego
200 g masła
2 łyżki cukru pudru
50 ml likieru waniliowego
Mus arbuzowy
1 kg miąższu z arbuza
2 opakowania galaretki truskawkowej
Dodatkowo
1 tabliczka mlecznej czekolady
kandyzowana papaja do dekoracji
Wykonanie
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać kolejno cukier, żółtka, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać na blaszkę (wym. 24x24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto przekroić na dwa równe blaty.
Masa: Mleko zagotować razem z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsypać kaszę mannę. Cały czas mieszając gotować przez 4 minuty. Kaszkę odstawić do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimną kaszkę. Na końcu do masy wlać likier. Całość utrzeć na jednolitą masę.
Mus: Miąższ z arbuza pokroić na mniejsze kawałki. Usunąć pestki. Owoc przełożyć do wysokiego naczynia i miksować blenderem na jednolity mus. Mus arbuzowy przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
Na jeden blat biszkoptu wyłożyć połowę masy, wyrównać. Na masę wyłożyć gęstniejący mus arbuzowy. Wyrównać i odstawić do stężenia. Na stężony mus wyłożyć drugą część masy z kaszki, wyrównać. Masę przykryć drugim blatem biszkoptu. Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą wodną. Płynną czekoladę rozsmarować na cieście. Wierzch ciasta posypać kandyzowaną papają.