
Soczysta sałatka z arbuzem i serem feta Violetty Grzelki
Składniki
garść lub dwie świeżych liści szpinaku
plaster arbuza
1/4 cukinii
ok. 50 g sera typu feta do pokrojenia w kostkę
oliwa i ocet balsamiczny do doprawienia
kilka sztuk świeżych listków kolendry
Wykonanie
Liście szpinaku umyć i osuszyć. Jeśli są duże, poszarpać je na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu lub półmisku. Cukinię pokroić w drobną kostkę i dorzucić do szpinaku. Jeśli to koniecznie wypestkować arbuza i pokroić go w kostkę. Ser feta również pokroić w kostkę i dodać do arbuza. Z wierzchu posypać sałatkę kolendrą. Doprawić oliwą i octem balsamicznym. Przepis podano dla jednej osoby.

Sałatka z arbuza, czarnych oliwek, rukoli i fety Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej
Składniki
1/4 arbuza
200 g fety
100 g czarnych oliwek
100 g rukoli
kilka listków mięty
10 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie
Arbuza i fetę pokroić w dużą kostkę. Oliwki pokroić w plasterki. Miętę posiekać. Na talerzu ułożyć: umytą rukolę, arbuza, fetę, oliwki i posiekaną miętę. Posypać świeżo zmielonym pieprzem. Oliwę, ocet i miód wymieszać ze sobą w osobnym naczyniu. Dodać bardzo drobno posiekany czosnek.
Sałatkę polać sosem tuż przed podaniem.

Szaszłyki owocowe z sosem miętowym Agnieszki Krawczyk
Składniki
ćwiartka arbuza
około 12 truskawek
ananas
5 moreli
2 brzoskwinie
banan
listki mięty
Wykonanie
Owoce pokroić w dużą kostkę i nadziać na patyki do szaszłyków. Kilka truskawek odłożyć i zmiksować z listkami mięty.
Podawać do szaszłyków.

Ciasto „Arbuzowa Alabama” Katarzyny Jaworek
Składniki na biszkopt
4 jajka
2/3 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki mąki
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
2 łyżki kakao
Masa z kaszy manny
1,5 szklanki mleka
7 łyżek kaszy manny
1 łyżka cukru waniliowego
200 g masła
2 łyżki cukru pudru
50 ml likieru waniliowego
Mus arbuzowy
1 kg miąższu z arbuza
2 opakowania galaretki truskawkowej
Dodatkowo
1 tabliczka mlecznej czekolady
kandyzowana papaja do dekoracji
Wykonanie
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać kolejno cukier, żółtka, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać na blaszkę (wym. 24x24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto przekroić na dwa równe blaty.
Masa: Mleko zagotować razem z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsypać kaszę mannę. Cały czas mieszając gotować przez 4 minuty. Kaszkę odstawić do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimną kaszkę. Na końcu do masy wlać likier. Całość utrzeć na jednolitą masę.
Mus: Miąższ z arbuza pokroić na mniejsze kawałki. Usunąć pestki. Owoc przełożyć do wysokiego naczynia i miksować blenderem na jednolity mus. Mus arbuzowy przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
Na jeden blat biszkoptu wyłożyć połowę masy, wyrównać. Na masę wyłożyć gęstniejący mus arbuzowy. Wyrównać i odstawić do stężenia. Na stężony mus wyłożyć drugą część masy z kaszki, wyrównać. Masę przykryć drugim blatem biszkoptu. Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą wodną. Płynną czekoladę rozsmarować na cieście. Wierzch ciasta posypać kandyzowaną papają.