5 z 17
Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm.)...
fot. Wikimedia Commons/Jerzy Opioła /CC BY-SA 3.0

Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm.)

Grzyb jadalny, bogaty w wiele wartości odżywczych

Ma krótki, kilkucentymetrowy trzon, natomiast średnica kapelusza osiąga ponad 20 cm.

Zazwyczaj rośnie w postaci skupionych grup

6 z 17
Maślak zwyczajny (Suillus luteus) - jadalny...
fot. Wikimedia Commons/Jerzy Opioła /CC BY-SA 3.0

Maślak zwyczajny (Suillus luteus) - jadalny

Średnica i kolor: 4-15 cm. może mieć kolor brązowożółty, jasnobrązowy, kasztanowobrązowy, czekoladowobrązowy lub szarobrązowy z szarym lub fioletowym odcieniem.

Pory i rurki: pory i rurki są brązowożółte lub brudnooliwkowożółte. Pory bardzo drobne i wąskie, czasem pokryte białą cieczą. Rurki mają 6-12 mm długości.

Trzon: 3-8 cm długości, 1-2,5 cm grubości. U góry żółtokremowy, na dole żółtobrązowy, równogruby.

Miąższ: biały w kapeluszu (miękki i soczysty) i trzonie (u podstaw może być brązowy). Po przecięciu nie zmienia barwy.

Występuje w lasach mieszanych, lubi tereny piaszczyste.

7 z 17
Koźlarz czerwony (Leccinum aurantiacum) - jadalny...
fot. Wikimedia Commons/Jerzy Opioła /CC BY-SA 3.0

Koźlarz czerwony (Leccinum aurantiacum) - jadalny

Średnica i kolor: 5-20 cm średnicy, czerwonobrązowy, rdzawobrązowy.

Pory i rurki: Zarówno rurki, jak i pory są na początku białe. Z czasem mogą stać się szare lub żółtawe, po uszkodzeniu brązowieją. Rurki są gęste, zwarte z miąższem.

Trzon: biały, cylindryczny.

Miąższ: koloru białego, zdrewniały przy podstawie.

8 z 17
Pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius) - jadalny...
fot. Wikimedia Commons/Heisenberg-pl/CC BY-SA 3.0

Pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius) - jadalny

Średnica i kolor: 1-7 cm średnicy. Czasem może osiągać nawet 15 cm. Kolor żółty, żółtopomarańczowy.

Listewki: rozwidlone lub łączące się - koloru kapelusza. Zbiegają się na trzon.

Trzon: 3-8 cm wysokości, 1-2,5 grubości. Zwęża się do dołu, barwy kapelusza.

Miąższ: białawy, żółtawy lub jasnożółty. Mięsisty, łagodny smak. U starszych grzybów może być trochę pieprzny.

Tworzy mikoryzę z dębem, sosną, bukiem, świerkiem i grabem.

Pozostało jeszcze 8 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Debata „Siła kobiet w biznesie” podczas EKG w Katowicach

Debata „Siła kobiet w biznesie” podczas EKG w Katowicach

Ziemia się sypie, pomnik w bazgrołach. Czy kopiec Wandy doczeka się rewitalizacji?

Ziemia się sypie, pomnik w bazgrołach. Czy kopiec Wandy doczeka się rewitalizacji?

Mali górale tańczyli, śpiewali i pokazywali regionalną tradycję w Zakopanem

Mali górale tańczyli, śpiewali i pokazywali regionalną tradycję w Zakopanem

Zobacz również

Idealne miejsca w Tatrach na szybki, wiosenny spacer. Bez tłumów i wielkiego wysiłku

Idealne miejsca w Tatrach na szybki, wiosenny spacer. Bez tłumów i wielkiego wysiłku

Ziemia się sypie, pomnik w bazgrołach. Czy kopiec Wandy doczeka się rewitalizacji?

Ziemia się sypie, pomnik w bazgrołach. Czy kopiec Wandy doczeka się rewitalizacji?