
Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm.)
Grzyb jadalny, bogaty w wiele wartości odżywczych
Ma krótki, kilkucentymetrowy trzon, natomiast średnica kapelusza osiąga ponad 20 cm.
Zazwyczaj rośnie w postaci skupionych grup

Maślak zwyczajny (Suillus luteus) - jadalny
Średnica i kolor: 4-15 cm. może mieć kolor brązowożółty, jasnobrązowy, kasztanowobrązowy, czekoladowobrązowy lub szarobrązowy z szarym lub fioletowym odcieniem.
Pory i rurki: pory i rurki są brązowożółte lub brudnooliwkowożółte. Pory bardzo drobne i wąskie, czasem pokryte białą cieczą. Rurki mają 6-12 mm długości.
Trzon: 3-8 cm długości, 1-2,5 cm grubości. U góry żółtokremowy, na dole żółtobrązowy, równogruby.
Miąższ: biały w kapeluszu (miękki i soczysty) i trzonie (u podstaw może być brązowy). Po przecięciu nie zmienia barwy.
Występuje w lasach mieszanych, lubi tereny piaszczyste.

Koźlarz czerwony (Leccinum aurantiacum) - jadalny
Średnica i kolor: 5-20 cm średnicy, czerwonobrązowy, rdzawobrązowy.
Pory i rurki: Zarówno rurki, jak i pory są na początku białe. Z czasem mogą stać się szare lub żółtawe, po uszkodzeniu brązowieją. Rurki są gęste, zwarte z miąższem.
Trzon: biały, cylindryczny.
Miąższ: koloru białego, zdrewniały przy podstawie.

Pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius) - jadalny
Średnica i kolor: 1-7 cm średnicy. Czasem może osiągać nawet 15 cm. Kolor żółty, żółtopomarańczowy.
Listewki: rozwidlone lub łączące się - koloru kapelusza. Zbiegają się na trzon.
Trzon: 3-8 cm wysokości, 1-2,5 grubości. Zwęża się do dołu, barwy kapelusza.
Miąższ: białawy, żółtawy lub jasnożółty. Mięsisty, łagodny smak. U starszych grzybów może być trochę pieprzny.
Tworzy mikoryzę z dębem, sosną, bukiem, świerkiem i grabem.