
Gołąbek błotny (Russula paludosa) - jadalny
Średnica i kolor: 10-16 cm. Kolor krwistoczerwony lub brązowoczerwony.
Blaszki: kruche, zaokrąglone przy kapeluszu, kremowe.
Trzon: biały, może mieć czerwony nalot. Zwężony u szczytu, równogruby, żyłkowaty.
Miąższ: kruchy i biały. Praktycznie bez zapachu, lecz o łagodnym smaku.
Występuje w wilgotnych lasach liściastych.

Pieczarka biaława (Agaricus arvensis) - jadalny
Średnica i kolor: może mieć nawet 20 cm średnicy. Kolor biały lub żółtawy. Po czasie może się robić bladoochrowy. Po uszkodzeniu robi się bardziej żółty.
Blaszki: gęste i wolne. Na początku białawe, lecz z czasem robią się szare, czarnobrązowe lub purpurowobrązowe.
Trzon: 5-17 cm wysoki, 1-2 cm szeroki. Rozszerza się ku podstawie. Po pewnym czasie robi się późny. Kolor biały.
Miąższ: łagodny smak, zapach anyżku. Biały lub żółtawy.
Występuje na łąkach, na brzegach lasów, na pastwiskach i polanach leśnych.

Klejówka różowa (Gomphidius roseus) - jadalny
Średnica i kolor: 3-6 cm średnicy. Początkowo grzyb jest barwy różowej lub szaroróżowej. Po czasie staje się ciemnobrązowy.
Blaszki: zbiegają się ku dołowi, rzadkie i grube. Mają od 2 do 4 mm szerokości. Są koloru białego, popielatego oraz brązowooliwkowego.
Trzon: 4-6 cm wysokości, 1-1,5 cm grubości. Zazwyczaj koloru białego lub różowawego. Zwęża się ku podstawie, gdzie nabiera barwy brązowej.
Miąższ: w miejscu trzonu i kapelusza jest białawy, czasem różowawy. Po uszkodzeniu nie zmienia swojej barwy. Soczysty, delikatny, o lekko kwaskowatym smaku.
Występuje najczęściej w górach w lasach sosnowych, czasem mieszanych.

Mleczaj rydz (Lactarius deliciosus) - jadalny
Średnica i kolor: 5-12 cm średnicy. Przybiera kolor mięsistoczerwony lub pomarańczowopłowy.
Blaszki: gęste, wąskie, lecz różnej długości. Zbiegają się ku trzonowi. Barwa taka sama jak kapelusz. Po uszkodzeniu robią się zielonkawe.
Trzon: 3-7 cm x 1-5 cm. Cieńszy u podstawy. Po czasie staje się bardzo łamliwy.
Miąższ: Pod skórką trzonu i na brzegach pomarańczowy. Oprócz tego jest biały. Ma łagodny smak i zapach.
Występuje na glebach piaszczystych, pod sosnami oraz na obrzeżach lasów. Jeden z najbardziej pożądanych grzybów jadalnych.