9 z 17
Gołąbek błotny (Russula paludosa) - jadalny...
fot. Wikimedia Commons/Jerzy Opioła /CC BY-SA 3.0

Gołąbek błotny (Russula paludosa) - jadalny

Średnica i kolor: 10-16 cm. Kolor krwistoczerwony lub brązowoczerwony.

Blaszki: kruche, zaokrąglone przy kapeluszu, kremowe.

Trzon: biały, może mieć czerwony nalot. Zwężony u szczytu, równogruby, żyłkowaty.

Miąższ: kruchy i biały. Praktycznie bez zapachu, lecz o łagodnym smaku.

Występuje w wilgotnych lasach liściastych.

10 z 17
Pieczarka biaława (Agaricus arvensis) - jadalny...
fot. Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Pieczarka biaława (Agaricus arvensis) - jadalny

Średnica i kolor: może mieć nawet 20 cm średnicy. Kolor biały lub żółtawy. Po czasie może się robić bladoochrowy. Po uszkodzeniu robi się bardziej żółty.

Blaszki: gęste i wolne. Na początku białawe, lecz z czasem robią się szare, czarnobrązowe lub purpurowobrązowe.

Trzon: 5-17 cm wysoki, 1-2 cm szeroki. Rozszerza się ku podstawie. Po pewnym czasie robi się późny. Kolor biały.

Miąższ: łagodny smak, zapach anyżku. Biały lub żółtawy.

Występuje na łąkach, na brzegach lasów, na pastwiskach i polanach leśnych.

11 z 17
Klejówka różowa (Gomphidius roseus) - jadalny...
fot. Wikimedia Commons/Grażyna Drzewiecka/CC BY-SA 3.0

Klejówka różowa (Gomphidius roseus) - jadalny

Średnica i kolor: 3-6 cm średnicy. Początkowo grzyb jest barwy różowej lub szaroróżowej. Po czasie staje się ciemnobrązowy.

Blaszki: zbiegają się ku dołowi, rzadkie i grube. Mają od 2 do 4 mm szerokości. Są koloru białego, popielatego oraz brązowooliwkowego.

Trzon: 4-6 cm wysokości, 1-1,5 cm grubości. Zazwyczaj koloru białego lub różowawego. Zwęża się ku podstawie, gdzie nabiera barwy brązowej.

Miąższ: w miejscu trzonu i kapelusza jest białawy, czasem różowawy. Po uszkodzeniu nie zmienia swojej barwy. Soczysty, delikatny, o lekko kwaskowatym smaku.

Występuje najczęściej w górach w lasach sosnowych, czasem mieszanych.

12 z 17
Mleczaj rydz (Lactarius deliciosus) - jadalny...
fot. Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Mleczaj rydz (Lactarius deliciosus) - jadalny

Średnica i kolor: 5-12 cm średnicy. Przybiera kolor mięsistoczerwony lub pomarańczowopłowy.

Blaszki: gęste, wąskie, lecz różnej długości. Zbiegają się ku trzonowi. Barwa taka sama jak kapelusz. Po uszkodzeniu robią się zielonkawe.

Trzon: 3-7 cm x 1-5 cm. Cieńszy u podstawy. Po czasie staje się bardzo łamliwy.

Miąższ: Pod skórką trzonu i na brzegach pomarańczowy. Oprócz tego jest biały. Ma łagodny smak i zapach.

Występuje na glebach piaszczystych, pod sosnami oraz na obrzeżach lasów. Jeden z najbardziej pożądanych grzybów jadalnych.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

W Krakowie trwa budowa linii tramwajowej do Mistrzejowic. Cierpią okoliczne ulice

W Krakowie trwa budowa linii tramwajowej do Mistrzejowic. Cierpią okoliczne ulice

Do Krakowa zjechały na targi małe, mobilne... domy. Ile za ruchomy metr?

Do Krakowa zjechały na targi małe, mobilne... domy. Ile za ruchomy metr?

Remont w centrum Zakopanem rozpoczęty, ale tylko na znakach. Kierowcy jeżdżą pod prąd

Remont w centrum Zakopanem rozpoczęty, ale tylko na znakach. Kierowcy jeżdżą pod prąd

Zobacz również

Marsz Azylanta wyruszył! Fala psiaków zalała Bulwary Wiślane

Marsz Azylanta wyruszył! Fala psiaków zalała Bulwary Wiślane

Nowy żłobek powstanie w powiecie myślenickim. Będzie miejsce dla prawie 100 dzieci

Nowy żłobek powstanie w powiecie myślenickim. Będzie miejsce dla prawie 100 dzieci