
Czubajka kania (Macrolepiota procera (Scop.) Singer)
Grzyb jadalny, uważany za bardzo smaczny. Jadalne są kapelusze.
Rośnie m.in. na brzegach lasów liściastych i iglastych
Kapelusz w kształcie parasola o średnicy 10–30 cm z garbkiem na środku, z popękaną, łuszczącą się skórą
Trzon o długości 15–40 cm i grubości do 2 cm

Lejkowiec dęty (Craterellus cornucopioides (L.) Pers.)
Grzyb jadalny, występuje w lasach liściastych i mieszanych

Twardzioszek przydrożny (Marasmius oreades (Bolton) Fr.)
Grzyb jadalny. Do jedzenia używa się wyłącznie kapeluszy, odrzucając łykowate trzonki. W smaku łagodny, o orzechowym posmaku, nadaje się głównie do zup, sosów.

Podgrzybek zajączek (Xerocomus subtomentosus (L.) Quél.)
Grzyb jadalny. Smaczny grzyb, który można przyrządzać na wiele sposobów.