
Atlas Grzybów 2020. Te grzyby są jadalne! A niektóre wyjątkowo smaczne! [TOP 15]
Rozpoczął się sezon grzybowy 2020! Tysiące Polaków oddają się pasji grzybobrania. Przy zbieraniu grzybów trzeba być jednak bardzo ostrożnym. O pomyłkę nietrudno. Przejdź do galerii zdjęć i zobacz drugą część naszego Atlasu Grzybów 2020. A w nim grzyby jadalne! Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
ZOBACZ GRZYBY JADALNE >>>

Smardz jadalny (Morchella esculenta) - jadalny
Średnica i kolor: od kilku do 20 cm wysokości. "na całej główce znajdują się szerokie zagłębienia, tak zwane alweole". Kolor jasnożółty z odcieniem brązowym.
Trzon: 3-4 cm szerokości. U podstawy nieco grubszy. Pokryty jest małymi, lepkimi ziarenkami.
Miąższ: kruchy, biały lub kremowy. Nie ma specyficznego zapachu ani smaku.
Występuje często na brzegach rzek i jezior, na skrajach lasów lub przy żywopłotach. W Polsce objęty całkowitą ochroną.

Podgrzybek brunatny (Imleria badia ) - jadalny
Średnica i kolor: 3-15 cm średnicy. Kolor kasztanowobrązowy.
Rurki: oliwkowożółte, wąskie, przyrastające do trzonu. Po uciśnięciu robią się sine.
Trzon: 5-12 cm wysokości, 1-4 cm grubości. Kolor żółtawobrunatny lub ciemniejszy.
Miąższ: biały lub żółtawy, po przecięciu sinieje. Łagodny zapach i smak.
Występuje w lasach liściastych i iglastych.

Opieńka miodowa (Armillaria mellea (Vahl) P. Kumm.)
To grzyb jadalny, przed spożyciem należy go jednak najpierw obgotować i odlać wywar
Rośnie jesienią, na drewnie różnych gatunków drzew liściastych
Średnica kapelusza i wysokość trzonu do kilkunastu centymetrów