13 z 16
Średnica i kolor: od kilku do 20 cm wysokości. "Na całej...
fot. Wikimedia Commons/Andreas Kunze/CC BY-SA 3.0

Smardz jadalny

Średnica i kolor: od kilku do 20 cm wysokości. "Na całej główce znajdują się szerokie zagłębienia, tak zwane alweole". Kolor jasnożółty z odcieniem brązowym, trzon: 3-4 cm szerokości. U podstawy nieco grubszy. Pokryty jest małymi, lepkimi ziarenkami. Miąższ: kruchy, biały lub kremowy. Nie ma specyficznego zapachu ani smaku. Występuje często na brzegach rzek i jezior, na skrajach lasów lub przy żywopłotach. W Polsce objęty całkowitą ochroną.

14 z 16
Grzyb jadalny, jednak z powodu silnego anyżowego zapachu i...
fot. Wikimedia Commons/Jerzy Opioła/CC BY-SA 3.0

Lejkówka zielonawa

Grzyb jadalny, jednak z powodu silnego anyżowego zapachu i smaku może być używany tylko jako dodatek do potraw (w niezbyt dużych ilościach).

15 z 16
Grzyb jadalny i smaczny, używany do zup i sosów, jak też i...
fot. Wikimedia Commons/Aorg1961/CC BY-SA 3.0

Piaskowiec modrzak

Grzyb jadalny i smaczny, używany do zup i sosów, jak też i do suszenia. Ze względu na sinienie niezbyt chętnie zbierany.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Laboratorium przyszłości w Krakowie. Wynalazki naukowców Politechniki zmieniają świat

NASZ PATRONAT
Laboratorium przyszłości w Krakowie. Wynalazki naukowców Politechniki zmieniają świat

W zbrojowni wawelskiej będzie można poczuć klimat Krakowa sprzed 1000 lat

W zbrojowni wawelskiej będzie można poczuć klimat Krakowa sprzed 1000 lat

Polecamy

Pamiętasz PRL? To na pewno miałeś te buty! Hity z Nowego Targu

Pamiętasz PRL? To na pewno miałeś te buty! Hity z Nowego Targu

Laboratorium przyszłości w Krakowie. Wynalazki naukowców Politechniki zmieniają świat

NASZ PATRONAT
Laboratorium przyszłości w Krakowie. Wynalazki naukowców Politechniki zmieniają świat

W zbrojowni wawelskiej będzie można poczuć klimat Krakowa sprzed 1000 lat

W zbrojowni wawelskiej będzie można poczuć klimat Krakowa sprzed 1000 lat