Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
1103 materiały
Od ponad 10 lat zajmuję się zawodowo tematyką rolnictwa, żywności, ogrodnictwa i społeczności wiejskiej.
Za cel w swojej pracy w serwisie Strefa Agro stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Dobrzy sąsiedzi dla buraczków w ogródku. Co posiać przy ćwikłowych?
Buraczki ćwikłowe to popularne warzywo w Polsce i chętnie uprawiamy je w przydomowym ogrodzie. Aby jednak uzyskać obfite i zdrowe plony, ważne jest, aby...
Zaczynają się zielone żniwa w Polsce. Ile kosztuje zbiór sianokiszonki?
Z racji wcześnie rozpoczętej wiosny pokos traw oraz ich zbiór mogą być przyspieszone. Kto potrzebuje usługi, już sprawdza ceny zbioru sianokiszonki, prasowania...
Diametralna zmiana statystyk wypadków w rolnictwie
Wyobraź sobie, że aż 115 rolników dziennie - dziennie! - ulega wypadkom przy pracy w gospodarstwie, na polu. Tracą ręce, nogi, mają połamane żebra, a czasem...
Ile wart jest stary sierp, koło od wozu i podkowa? Da się zarobić?
Dziadek ma jeszcze na strychu stary sierp lub kosę? A może zachowało się koło od wozu, drewniana wanienka jeszcze po pradziadkach, tarka, z pomocą której babcia...
Kaszanka to nie temat tabu. Wolisz z kaszą gryczaną czy jęczmienną?
Kaszanka, podobnie jak salceson i zupa czernina budzą niekiedy kontrowersje. A może chętnie jesz, ale nie zastanawiasz się, z czego jest kaszanka? Grilowana...
Kupujesz kiełbasę na grilla? Przyjrzyj się jej składowi, może zaskoczyć
Wiosenne i letnie weekendy w Polsce pachną grillem. Powoli, nieśmiało rozpoczyna się sezon na grillowanie, które uskuteczniamy w weekendy, a na ruszt...
Niegdyś król polskich pól. 20 lat temu ostatni Bizon wyjechał z fabryki
Bizon, symbol polskiego rolnictwa przez dziesiątki lat, to kombajn, który zrewolucjonizował żniwa w kraju. Stał się nieodłącznym elementem polskiego krajobrazu...
Żyto ustąpiło kukurydzy, rozpowszechnił się rzepak. Tak zmieniły się uprawy w Polsce
W 2004 roku Polska wstąpiła do Unii Europejskiej, co zapoczątkowało okres znaczących transformacji w wielu dziedzinach życia społeczno-gospodarczego, w tym...
Idzie burza i budzi lęk? Nasi dziadkowie opracowali metody ochrony
Burza od zawsze budziła duży strach przed zniszczeniem, jakie mogła przynieść na wsi. Mieszkańcy obawiali się uderzenia pioruna, który natychmiast powodował...
Czas zapłacić składkę w KRUS. Stawka zależy od powierzchni i działalności
Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego podała wysokość składek na ubezpieczenie społeczne rolników w II kwartale 2024 roku. Trzeba liczyć się z podwyżką....