Agnieszka Romanowicz
dziennikarzGazeta PomorskaBydgoszcz
9 materiałów
Z "Gazetą Pomorską" jestem związana od 2001 roku. Początkowo z działem miejskim w Bydgoszczy, potem z oddziałem w Świeciu, od 2022 r. zajmuję się przyrodą, rolnictwem i kuchnią. Interesuję się pszczelarswem i wszystkim, co związane z naturą.
Rekordowa produkcja oleju rzepakowego w Polsce. Ceny w sklepach spadły
W pierwszym półroczu br. tłocznie przerobiły o 107 tys. ton rzepaku więcej niż rok wcześniej. Po ubiegłorocznych, znacznych podwyżkach, a nawet problemach z...
Piekarz nie mógł być dzieckiem złodzieja czy grabarza. Tak się kiedyś piekło chleb
Zawód piekarza cieszył się ogólnym uznaniem. Nauka trwała do pięciu lat. Pierwsza szkoła piekarska w Polsce powstała w 1945 roku w Bydgoszczy. 15 marca piekarze...
Wielkanoc na starej fotografii. Święconka, pisanki, wielkanocny stół z połowy XX w.
Tradycja ma to do siebie, że nie ulega gwałtownym zmianom, toteż na zdjęciach z dzieciństwa naszych rodziców i dziadków znajdziemy wiele produktów i ozdób...
NASZA AKCJAForum Rolnicze w Żninie 2022. Debata, gala z nagrodami i mecz [zapis relacji]
Udział w dziewiątej edycji Forum Rolniczego „Gazety Pomorskiej” zapowiedziało kilkudziesięciu ekspertów i kilkuset słuchaczy. Zdalnie z Brukseli połączy się z...
Tak kiedyś wyglądały żniwa. Do pomocy przy snopkach zjeżdżała się cała rodzina
Chociaż kombajny znacznie ułatwiły rolnikom żniwa, starzy mieszkańcy wsi z rozrzewnieniem wspominają czasy, gdy w gronie najbliższych układali snopki na polu....
Tak wyglądała polska wieś. Nie przemija urok drewnianych chat krytych strzechą
Starymi zabudowaniami zachwycano się już w XIX wieku – wtedy powstał pierwszy w Europie skansen kultury ludowej. Odtąd wiele drewnianych zabytków zniknęło z...
Milion kary za przesadzanie roślin inwazyjnych. Ostrzeżenie nie tylko dla pszczelarzy
Pszczelarze, ogrodnicy, właściciele sklepów zoologicznych, ogrodów botanicznych, działkowcy – każdy musi uważać na nowinki roślinne i zwierzęce, które kupuje do...
Lista odmian ziemniaków zalecanych do uprawy. Lubimy żółty i zwarty miąższ
Warszawiacy lubią, gdy ziemniak jest jasny i rozsypuje się na talerzu. Na Kujawach i Pomorzu klienci oczekują żółtego miąższu i zwięzłości po ugotowaniu. Takie...
Zaciągnął kobietę do lasu, związał i okradł
To już drugi w tym roku napad na kobietę w powiecie świeckim.