Katarzyna Zawada
Redaktor, Serwisy TematyczneStrefa Agro
944 materiały
Z mediami jestem związana od ponad dekady. Specjalizuję się w branży agro, przez wiele lat zajmowałam się też sekcją sportową. W Polska Press pracuję już cztery lata, jestem częścią redakcji serwisów tematycznych.
Stawiam na jasny przekaz i kontakt z czytelnikami. Wybieram tematy, które zaspokoją głód wiedzy zarówno rolników, prezesów firm, producentów, jak i zwykłych konsumentów.
Z moich tekstów dowiesz się m.in. o trwających i planowanych naborach, zmianach w dopłatach, problemach gospodarstw, protestach, świadczeniach KRUS i ZUS, cenach podstawowych produktów, a także przeczytasz wywiady z ciekawymi ludźmi z branży.
Pochodzę z Warszawy, ale obecnie mieszkam w woj. podlaskim. Kocham kawę, serialowe maratony, piłkę nożną i skoki narciarskie.
Masz ciekawy temat? Napisz do mnie:
Które rasy bydła są najpopularniejsze na świecie?
Salers, Highland, Hereford, Galloway – to tylko część znanych ras bydła. Wśród nich są te, które szczególnie cieszą się uznaniem i popularnością. Prym wiedzie...
10 najbogatszych rolników świata. Kto zbił fortunę w branży agro?
Rolnictwo to nie tylko pasja, ale także sposób na życie. Okazuje się, że branża agro może stwarzać potencjał na lukratywny biznes. Poznajcie 10 najbogatszych...
WPR 2021-2027. Krzysztof Jurgiel walczy o wyrównanie dopłat
Europoseł Krzysztof Jurgiel zagłosował przeciwko rozporządzeniu dotyczącemu planów strategicznych WPR. Decyzję podjął ze względu na brak postulatu o wyrównaniu...
Biogazownie i biometanownie w Polsce rozwiną się? Podpisano porozumienie
23 listopada minister klimatu, przedstawiciele administracji rządowej oraz sektorów biogazu i biometanu podpisali „Porozumienie o współpracy na rzecz rozwoju...
Roślinne jajo na twardo? Szwajcarzy już je mają
Wygląda jak jajko, ale w smaku go nie przypomina. Szwajcarskie przedsiębiorstwo Migros wprowadziło do sprzedaży „V-Love the Boiled” – jaja na twardo...
Za co uwielbiamy mięso indycze? W USA ląduje dziś na stołach
Chude, lekkostrawne i sycące. Mięso z indyka ma wiele zalet. W ostatni czwartek miesiąca, 25 listopada, Amerykanie zjedzą je w ramach Święta Dziękczynienia....
Wzrost cen w branży drobiarskiej. Kto zyskuje, kto traci?
Pandemia koronawirusa i ptasia grypa mocno dotknęły branżę drobiarską. Hodowcy muszą zmierzyć się z wieloma problemami, w tym rosnącymi cenami produkcji. Oni...
Posiadasz prywatny las? Możesz dostać dofinansowanie!
22 listopada 2021 roku ruszył nabór wniosków na inwestycje w lasy prywatne. Pomoc realizowana jest w ramach „Wsparcia na inwestycje zwiększające odporność...
Pierogi do paczkomatu? Szybko, smacznie i wygodnie. Taki to biznes
Pierogi do paczkomatu? Tak, teraz to możliwe! W kryzysie wywołanym pandemią koronawirusa wiele restauracji upadło lub ograniczyło swoją działalność. Ratunkiem...
Przywrócenie uzupełniającej płatności podstawowej. Dochody rolników zwiększą się?
Projekt zmian ustawy o płatnościach w ramach systemów wsparcia bezpośredniego zakłada przywrócenie uzupełniającej płatności podstawowej. UPP, przyznawana w...