Katarzyna Zawada
Redaktor, Serwisy TematyczneStrefa Agro
944 materiały
Z mediami jestem związana od ponad dekady. Specjalizuję się w branży agro, przez wiele lat zajmowałam się też sekcją sportową. W Polska Press pracuję już cztery lata, jestem częścią redakcji serwisów tematycznych.
Stawiam na jasny przekaz i kontakt z czytelnikami. Wybieram tematy, które zaspokoją głód wiedzy zarówno rolników, prezesów firm, producentów, jak i zwykłych konsumentów.
Z moich tekstów dowiesz się m.in. o trwających i planowanych naborach, zmianach w dopłatach, problemach gospodarstw, protestach, świadczeniach KRUS i ZUS, cenach podstawowych produktów, a także przeczytasz wywiady z ciekawymi ludźmi z branży.
Pochodzę z Warszawy, ale obecnie mieszkam w woj. podlaskim. Kocham kawę, serialowe maratony, piłkę nożną i skoki narciarskie.
Masz ciekawy temat? Napisz do mnie:
Polacy nie chcą sprzedaży żywych karpi? Petycja w formie pocztówki trafi do ministra
59,3 proc. Polaków nie popiera sprzedaży żywych karpi – wynika z sondażu CBOS. O wsparcie zakazu i podpisywanie petycji zachęcała na warszawskich ulicach...
Michał Wiśniewski o hymnie Agrounii: Nie jestem politykiem, jestem Polakiem
4 grudnia w Warszawie odbyła się Pierwsza Konwencja Programowa Agrounii. Oprócz postulatów ruchu, został zaprezentowany utwór, który działacze określili jako...
Świąteczne pierogi lub pyzy na obiad. Jakiej mąki użyć i jak je przygotować
Pierogi, knedle, śląskie, racuchy, pyzy, naleśniki. Czym byłaby kuchnia polska bez mąki? Wykorzystanie tego cennego produktu doskonale sprawdzi się przy wielu...
Czy 2022 rok uderzy w produkcję sadzeniaków? KRIR wnioskuje o okres przejściowy
Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych, w odniesieniu do projektu rozporządzenia ministra rolnictwa o zmianie w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych...
Rozmrażanie i przechowywanie mięsa. Na co zwrócić uwagę?
Polak zjada przeciętnie 5 kg mięsa miesięcznie. Podroby, steki i mielone są smacznymi, ale jednak wrażliwymi produktami, które wymagają odpowiedniego...
Trwa nabór wniosków na małe przetwórstwo i RHD
30 listopada 2021 roku ruszył nabór wniosków o wsparcie na tzw. małe przetwórstwo i rolniczy handel detaliczny. Dokumenty można składać do 29 grudnia 2021 roku.
Światowy Dzień Gleby. Co wiemy o polskich glebach?
5 grudnia obchodzimy Światowy Dzień Gleby. Badacze od lat starają się rozwijać rolnictwo poprzez szerzenie świadomości na temat pochodzenia i ochrony ziem. Jak...
Eksport mięsa na rynki państw trzecich? Związki branżowe podjęły dyskusję
ASF, HPAI, eksport mięsa, wdrażanie nowych przepisów – to tylko część tematów, jakie podjęli przedstawiciele związków z sektora mięsa białego i czerwonego....
Agrounia organizuje Konwencję. Działacze spotkają się w stolicy
Pierwsza Konwencja Programowa odbędzie się 4 grudnia 2021 roku w Warszawie. Działacze Agrounii spotkają się w Teatrze Palladium przy ul. Złotej 9. Każdy, kto...
Skorupki jaj, mleko i drożdże. Co je łączy?
W naszych domach znajduje się wiele produktów, których zastosowanie może zaskoczyć. Mleko czy drożdże sprawdzą się nie tylko przy pieczeniu ciast. Z kolei...