Maria Mazurek
391 materiałów
Nie żyje Wojciech Serednicki, wybitny krakowski lekarz, "twórca cudów"
W wieku 52 lat zmarł dr n. med. Wojciech Serednicki, wiceszef Kliniki Intensywnej Terapii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie. Był lekarzem, który walczy o...
Przed nami szczyt czwartej fali pandemii. Studenci zostają na nauce hybrydowej
Ostatni raz szpitale były tak przepełnione COVID-owymi pacjentami w maju, a to jeszcze - jak przewiduje Ministerstwo Zdrowia - nawet nie szczyt czwartej fali...
Felieton księdza Jacka Siepsiaka. Kiedy razem 11 XI?
Gdy po festiwalu Solidarności rozochociliśmy się na świętowanie zakazanych rocznic, zakazywano nam w szkole wszystkiego, co miałoby jakikolwiek posmak niechęci...
W szpitalach już zaczyna brakować covidowych łóżek. Jest źle, a będzie gorzej
W Polsce padają kolejne rekord czwartej fali pandemii. W ostatnich mieliśmy ponad 15 tysięcy zakażeń dziennie, rosła liczba zgonów. Eksperci: będzie jeszcze...
PLUSGrzechy główne kierowców. Największy: brak pokory
Rozmowa z Pawłem Janickim, instruktorem techniki jazdy z Moto Park Kraków.
Chaos w Prokocimiu. Wybrano nowego dyrektora szpitala dziecięcego
Szefem Szpitala Dziecięcego w Prokocimiu został prof. Wojciech Cyrul, prawnik z Uniwersytetu Jagiellońskiego. Nowy dyrektor został wybrany po tym, jak...
PLUSJak powiedzieć rodzinie: wasza córka, brat, ojciec nie żyje?
Na Intensywną Terapię często trafiają pacjenci, którzy jeszcze kilka godzin wcześniej byli całkowicie zdrowi. I często tu umierają. Jak powiedzieć o tym ich...
PLUS10 dziwnych faktów na temat grzybów, czyli witajcie w najdziwniejszym królestwie
Grzyby kiedyś osiągały wysokość 10 metrów. W Paryżu spotkamy grzyba, który potrafi się uczyć, ruszać i rozwiązywać zagadnienia matematyczne. Inne gatunki...
Wrócili studenci. Zrobiło się tłoczniej i weselej, o pandemii staramy się zapomnieć
Do Krakowa – w mniejszym stopniu do innych małopolskich miast – wrócili studenci. W tym roku wyjątkowo chętnie kwaterują się oni w akademikach. Uczelnie z...
PLUSBogata historia mięsożerstwa. Na talerzach naszych przodków gościły pawie i bobry
90 proc. jedzonego dziś przez nas mięsa to brojlery i wieprzowina. Tymczasem nasi przodkowie mięsem ze świni się brzydzili, a zamiast tuczonych kurczaków jadali...