Urszula Sobol
dziennikarzNowinyRzeszów
24 materiały
Dziennikarz Nowin - z redakcją związana od marca 2012 roku. Specjalizuje się w tematyce kulturalnej i miejskiej, ale całym sercem angażuje się w sprawy, gdzie pomoc ludziom jest najbardziej potrzebna. Jest autorką książki „Kulinarne wędrówki po Podkarpaciu” – niezwykłej publikacji, która nie tylko stanowi kompendium wiedzy o podkarpackiej kuchni, ale także opowiada poruszające historie o ludziach, którzy ją tworzą, oraz miejscach, w których się kultywuje. Trzytomowa pozycja, wydana przez Nowiny, to nie tylko zbiór przepisów na tradycyjne potrawy, ale także ciepła, pełna emocji podróż przez lokalne tradycje i kulturę. Zawsze w drodze, nieustannie szuka nowych dróg rozwoju – dla siebie, ale przede wszystkim dla swoich dzieci, by mogły dorastać w świecie pełnym inspiracji. Zafascynowana odkrywaniem wartościowych miejsc, nie tylko w Polsce, ale także za granicą. W życiu prywatnym i zawodowym wspiera idee Rodzicielstwa Bliskości oraz Porozumienia bez Przemocy, wierząc, że każda rozmowa oparta na szacunku ma moc zmiany.
Rodzeństwo z gminy Horyniec-Zdrój pożegnało zmarłego braciszka
W środę rodzeństwo z gminy Horyniec-Zdrój w niezwykły sposób pożegnało zmarłego braciszka Henry James'a. Chłopczyk żył tylko trzy dni i był jednym z...
PLUSPsycholog: Nie organizujmy dzieciom każdej godziny wakacji
Rozmowa z Magdaleną Pilecką, psychologiem, psychoterapeutą rodzinnym i dziecięcym z DIALOG. Centrum Terapii Rodzin i IDIA-e-poradni.
Dramat rodzin ukraińskich na granicy. Mężowie odprowadzają żony i dzieci [ZDJĘCIA]
Na granicy polsko-ukraińskiej w Medyce są tysiące uchodźców z Ukrainy. Całą noc był duży ruch. Tysiące samochodów, a także ludzi z różnych części Polski, którzy...
Mielczanka pokochała sambę i tańczy podczas karnawału w Rio de Janeiro
Rozmowa z 34-letnią Sylwią de Oliveira Silva, która tańczyła podczas karnawału w Rio de Janeiro. Mielczanka opowiada o swojej niezwykłej miłości do samby -...
PLUSROZMOWADietetyk radzi: Dieta na jesień. Co jeść, aby wzmocnić odporność?
Rozmowa z Ewą Muszyńską, dietetykiem z Centrum Dietetycznego Naturhouse z Rzeszowa.
PLUSROZMOWAFizjoterapeuta: Dzieci są rozproszone i nadmiernie pobudzone
Rozmowa z Anną Skomro, fizjoterapeutą, terapeutą NDT-Bobath i integracji sensorycznej, studentką osteopatii, wykładowcą i właścicielką gabinetu Fiz-osteo w...
PLUSROZMOWAProf. Kazimierz Widenka: Osoby, które się nie szczepią, stanowią zagrożenie
Rozmowa z dr hab. n. med. prof. Uniwersytetu Rzeszowskiego Kazimierzem Widenką, kardiochirurgiem z Rzeszowa.
PLUSROZMOWADietetyk radzi: Jedz grzyby na zdrowie! To źródło witamin i minerałów
Rozmowa z Ewą Muszyńską, dietetykiem z Centrum Dietetycznego Naturhouse z Rzeszowa.
PLUSZasiłek pogrzebowy to 4000 złotych, a pochówek zazwyczaj kosztuje dużo więcej
Wydatki związane z pogrzebem to nie tylko cena trumny czy urny, ale również miejsce pochówku na cmentarzu, wieńce, nekrologi i obsługa liturgiczna. Kwota...
Wiem, że nigdy nie wolno się poddać
Artur Erazmus urodził się bez ręki i bez nogi. Od pierwszych dni życia był wojownikiem. Nigdy się nie poddał. Nie rezygnował z planów i marzeń. Gra w bilard,...