Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki...
fot. Patrycja Fudalewska-Jasińska

Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić [PRZEPISY]

Domowa, babcina zalewajka z boczkiem lub słoniną według Patrycji-Fudalewskiej-Jasińskiej

Składniki
200 g boczku wędzonego (babcia używa słoniny)
250 ml zakwasu na barszcz biały
100 ml śmietany
6 ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 cebula
listek laurowy
1 ziele angielskie
sól, pieprz

Wykonanie

Boczek pokroić w kostkę. Połowę boczku wrzucić do garnka, dodać ziele angielskie i liść laurowy, zalać wodą i gotować. Pozostały boczek wraz z posiekaną drobno cebulą zarumienić na patelni.
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z gotującym się wywarem. W osobnym naczyniu wymieszać barszcz biały ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy ziemniaki będą już miękkie do zupy dodać mieszaninę barszczu i śmietany i podsmażoną cebulkę i boczek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować jeszcze chwilkę. Można podawać z chlebem.

Zobacz również

Wisława Szymborska "po domowemu". Niezwykła wystawa w Bytomskim Centrum Kultury

Wisława Szymborska "po domowemu". Niezwykła wystawa w Bytomskim Centrum Kultury

Konferencja końcowa ws. głębokiej termomodernizacji PSP nr 3 w Kozienicach
Materiał informacyjny

NOWE
Konferencja końcowa ws. głębokiej termomodernizacji PSP nr 3 w Kozienicach

Polecamy

Wiadomo, na co trafiły pierwsze fundusze z KPO

Wiadomo, na co trafiły pierwsze fundusze z KPO

Przecieki na maturze 2024. Pytania niejawne zostaną ujawnione?

Przecieki na maturze 2024. Pytania niejawne zostaną ujawnione?

Nowe udogodnienia na lotnisku Modlin. Duży ukłon w stronę pasażerów

Nowe udogodnienia na lotnisku Modlin. Duży ukłon w stronę pasażerów