https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Babciny pasztet bożonarodzeniowy: pyszny i szybki [PRZEPIS]

Redakcja
Przepis na pasztet babci Helenki.

Monika Pawłowska, dziennikarka Gazety Krakowskiej, pisze dla Was z Małopolski Zachodniej. Spróbujcie pasztetu według przepisu jej babci.

Składniki

  • 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka)
  • 3 nogi z kurczaka
  • 50 dag boczku surowego
  • 50 dag wątróbki drobiowej
  • 4 jajka
  • 2 bułki
  • 3 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • marchew, pietruszka, seler
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa (ewentualnie przyprawa do pasztetu)
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe, majeranek
  • 5 aluminiowych foremek
  • tłuszcz do wysmarowania foremek lub boczek do ich wyłożenia

Wykonanie
Mięso (poza wątróbką) z jarzynami włożyć do garnka, zalać wodą, doprawić i dusić aż zmięknie. Dopiero pod koniec gotowania dodać wątróbkę. W powstałym wywarze namoczyć dwie bułki i odciśnięte, razem z mięsem i jarzynami, dwukrotnie zemleć w maszynce z drobnymi oczkami. Dodać masło. Białka jajek ubić na sztywną pianę i razem z żółtkami dodać do mięsnej masy delikatnie mieszając. Doprawić do wymarzonego smaku.

Foremki wysmarować tłuszczem (można wyłożyć słoniną lub boczkiem, który dobrze wygląda i świetnie smakuje ułożony na pasztecie). Wypełnić mięsną masą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1 do 1,5 godz.

Zobacz też: Maciej Szaciłło i placki z różnych stron świata

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska