Monika Pawłowska, dziennikarka Gazety Krakowskiej, pisze dla Was z Małopolski Zachodniej. Spróbujcie pasztetu według przepisu jej babci.
Składniki
- 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka)
- 3 nogi z kurczaka
- 50 dag boczku surowego
- 50 dag wątróbki drobiowej
- 4 jajka
- 2 bułki
- 3 cebule
- kilka ząbków czosnku
- marchew, pietruszka, seler
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa (ewentualnie przyprawa do pasztetu)
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 listki laurowe, majeranek
- 5 aluminiowych foremek
- tłuszcz do wysmarowania foremek lub boczek do ich wyłożenia
Wykonanie
Mięso (poza wątróbką) z jarzynami włożyć do garnka, zalać wodą, doprawić i dusić aż zmięknie. Dopiero pod koniec gotowania dodać wątróbkę. W powstałym wywarze namoczyć dwie bułki i odciśnięte, razem z mięsem i jarzynami, dwukrotnie zemleć w maszynce z drobnymi oczkami. Dodać masło. Białka jajek ubić na sztywną pianę i razem z żółtkami dodać do mięsnej masy delikatnie mieszając. Doprawić do wymarzonego smaku.
Foremki wysmarować tłuszczem (można wyłożyć słoniną lub boczkiem, który dobrze wygląda i świetnie smakuje ułożony na pasztecie). Wypełnić mięsną masą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1 do 1,5 godz.
Zobacz też: Maciej Szaciłło i placki z różnych stron świata
Źródło: Dzień Dobry TVN