
Babka ziemniaczana to przysmak babć i mam z PRL-u. Zobacz szybki i tani przepis
Babka ziemniaczana to jedno z tańszych dań i na pewno nie zrujnuje waszych portfeli. Receptura i smak zachwycają prostotą. Zobaczcie przepis.
>>>ZOBACZ PRZEPIS NA KOLEJNYCH SLAJDACH<<<

SKŁADNIKI
2 kg ziemniaków
250 g wędzonego boczku
2 cebule
kilka świeżych grzybów (lub garść suszonych i namoczonych)
3 większe jajka
sól, pieprz, łyżeczka majeranku.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA - KROK 1
Obrać ziemniaki i zetrzyjcie na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odciśnąć je z nadmiaru wody i przełożyć do miski. Gdy na dno miski opadnie skrobia – ostrożnie wylać wodę, a skrobię dodać do ziemniaków.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA - KROK 2
Boczek, grzyby i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni wytopić boczek, dodać cebulę. Gdy boczek już się wytopi, a cebula zeszkli – dodać do startych ziemniaków.