
Tatar ze śledzia
Najczęściej tatar ze śledzia przybiera kilka warstw. Wymoczone filety rybne, ogórki kiszone, cebulkę i jajka na twardo należy drobno posiekać. Przy układaniu konstrukcji sprawdzą się specjalne foremki. Układamy produkty poziomami zaczynając od ryby. Dla smaku można przełożyć warstwy musztardą.

Śledzie po kaszubsku
Ten przepis na śledzia lubi dużo warzyw. W połączeniu z sosem pomidorowym stanowią świetną podkładkę dla ryby. Co ciekawe, wersji jest sporo, wiele regionów modyfikuje przepis. Klasycznie, najpierw należy wymoczyć śledzie. Wybrane warzywa, np. marchew, paprykę, cebulę i cukinię kroimy i wrzucamy na patelnię. Zalewamy pomidorowym sosem lub przecierem i gotujemy podobnie do sosu. Istotne, aby przygotowany mix pozostawić do wystygnięcia. Kosteczki śledzia kładziemy do słoika, przekładamy warzywami i pozostawiamy na kilkanaście godzin.

Szuba - sałatka ze śledzi i buraków
Sałatka śledziowa w polskich domach ma wiele postaci. Jednym z faworytów jest wersja z burakiem, zwana szubą. Można ją podawać w słoiczkach lub jako całość w salaterce. Podobnie jak przy tatarze, produkty układane są warstwami. Na dole lądują posiekane śledzie, następnie ugotowane ziemniaki, ugotowana marchew, posiekane jajka z majonezem a na wierzchu buraczki. Kolejność jest oczywiście dowolna. Szubę można doprawić według gustu.