Bezglutenowy sernik borówkowy [PRZEPIS]

Magdalena i Stanisław Romkowie
Przepis na bezglutenowy sernik borówkowy na kakaowym spodzie z pianką.

Magdalena i Stanisław Romkowie to gotujące małżeństwo. Prowadzą bloga Kuchenne Wariacje, gdzie ostatnio królują wypieki bezglutenowe.

Składniki na spód

  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki z tapioki
  • 80 g mąki ryżowej
  • 10 g kakao
  • 80 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • żółtko
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Składniki na masę serową

  • 650 g tłustego sera twarogowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g borówek leśnych
  • 160 g cukru kryształ
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • żółtko
  • 10 g cukru z prawdziwą wanilią

Składniki na piankę

  • 2 białka
  • 100 g cukru

Wykonanie
Ciasto. Mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Masło posiekać razem z sypkimi składnikami, a na końcu dodać żółtko i wszystko razem zagnieść do połączenia składników. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie wylepić ciastem dno formy (24x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra/dół). Piec przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć i chwilę przestudzić.

Masa serowa. Borówki zblendować. Ser - jeżeli nie jest zmielony - zemleć dwukrotnie na gładką masę. Ser, serek mascarpone, zblendowane borówki, cukier kryształ i waniliowy wrzucić do miksera i wszystko krótko wymieszać (do połączenia składników). Następnie dodawać po jednym jajku i jeszcze chwilę miksować. Na końcu do masy serowej dodać przesianą mąkę, zmiksować i odstawić.

Na lekko wystudzony spód ciasta wylać masę serową. Następnie formę włożyć do piekarnika i piec ok. 50 minut w 180 stopniach (grzałka góra/dół). Jeżeli góra sernika będzie ścięta, to zmniejszyć temperaturę do 150 stopni.

W międzyczasie ubić białka na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca.

Wyciągnąć sernik z piekarnika i workiem cukierniczym z tylką lub szpatułką nałożyć na jego wierzch przygotowaną piankę z białek.

Włożyć ciasto z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez 20 minut. Po upieczeniu wyciągnąć i zostawić do całkowitego wystudzenia, a następnie włożyć do lodówki i zostawić na minimum 2-3 godziny.

Zobacz też: Letnie ciasta Piotra Kucharskiego. Sernik z koziego sera, bezglutenowe ciasto z czereśniami i biszkopt ze szpinakiem

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3