Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bezglutenowy sernik borówkowy [PRZEPIS]

Magdalena i Stanisław Romkowie
Przepis na bezglutenowy sernik borówkowy na kakaowym spodzie z pianką.

Magdalena i Stanisław Romkowie to gotujące małżeństwo. Prowadzą bloga Kuchenne Wariacje, gdzie ostatnio królują wypieki bezglutenowe.

Składniki na spód

  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki z tapioki
  • 80 g mąki ryżowej
  • 10 g kakao
  • 80 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • żółtko
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Składniki na masę serową

  • 650 g tłustego sera twarogowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g borówek leśnych
  • 160 g cukru kryształ
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • żółtko
  • 10 g cukru z prawdziwą wanilią

Składniki na piankę

  • 2 białka
  • 100 g cukru

Wykonanie
Ciasto. Mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Masło posiekać razem z sypkimi składnikami, a na końcu dodać żółtko i wszystko razem zagnieść do połączenia składników. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie wylepić ciastem dno formy (24x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra/dół). Piec przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć i chwilę przestudzić.

Masa serowa. Borówki zblendować. Ser - jeżeli nie jest zmielony - zemleć dwukrotnie na gładką masę. Ser, serek mascarpone, zblendowane borówki, cukier kryształ i waniliowy wrzucić do miksera i wszystko krótko wymieszać (do połączenia składników). Następnie dodawać po jednym jajku i jeszcze chwilę miksować. Na końcu do masy serowej dodać przesianą mąkę, zmiksować i odstawić.

Na lekko wystudzony spód ciasta wylać masę serową. Następnie formę włożyć do piekarnika i piec ok. 50 minut w 180 stopniach (grzałka góra/dół). Jeżeli góra sernika będzie ścięta, to zmniejszyć temperaturę do 150 stopni.

W międzyczasie ubić białka na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca.

Wyciągnąć sernik z piekarnika i workiem cukierniczym z tylką lub szpatułką nałożyć na jego wierzch przygotowaną piankę z białek.

Włożyć ciasto z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez 20 minut. Po upieczeniu wyciągnąć i zostawić do całkowitego wystudzenia, a następnie włożyć do lodówki i zostawić na minimum 2-3 godziny.

Zobacz też: Letnie ciasta Piotra Kucharskiego. Sernik z koziego sera, bezglutenowe ciasto z czereśniami i biszkopt ze szpinakiem

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska