Magdalena i Stanisław Romkowie to gotujące małżeństwo. Prowadzą bloga Kuchenne Wariacje, gdzie ostatnio królują wypieki bezglutenowe.
Składniki na spód
- 30 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki z tapioki
- 80 g mąki ryżowej
- 10 g kakao
- 80 g masła
- 50 g cukru pudru
- żółtko
- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Składniki na masę serową
- 650 g tłustego sera twarogowego
- 250 g serka mascarpone
- 400 g borówek leśnych
- 160 g cukru kryształ
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- żółtko
- 10 g cukru z prawdziwą wanilią
Składniki na piankę
- 2 białka
- 100 g cukru
Wykonanie
Ciasto. Mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Masło posiekać razem z sypkimi składnikami, a na końcu dodać żółtko i wszystko razem zagnieść do połączenia składników. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie wylepić ciastem dno formy (24x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra/dół). Piec przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć i chwilę przestudzić.
Masa serowa. Borówki zblendować. Ser - jeżeli nie jest zmielony - zemleć dwukrotnie na gładką masę. Ser, serek mascarpone, zblendowane borówki, cukier kryształ i waniliowy wrzucić do miksera i wszystko krótko wymieszać (do połączenia składników). Następnie dodawać po jednym jajku i jeszcze chwilę miksować. Na końcu do masy serowej dodać przesianą mąkę, zmiksować i odstawić.
Na lekko wystudzony spód ciasta wylać masę serową. Następnie formę włożyć do piekarnika i piec ok. 50 minut w 180 stopniach (grzałka góra/dół). Jeżeli góra sernika będzie ścięta, to zmniejszyć temperaturę do 150 stopni.
W międzyczasie ubić białka na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca.
Wyciągnąć sernik z piekarnika i workiem cukierniczym z tylką lub szpatułką nałożyć na jego wierzch przygotowaną piankę z białek.
Włożyć ciasto z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez 20 minut. Po upieczeniu wyciągnąć i zostawić do całkowitego wystudzenia, a następnie włożyć do lodówki i zostawić na minimum 2-3 godziny.
Zobacz też: Letnie ciasta Piotra Kucharskiego. Sernik z koziego sera, bezglutenowe ciasto z czereśniami i biszkopt ze szpinakiem
Źródło: Dzień Dobry TVN