Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Krem brokułowy z dodatkiem gruszki Iwony  Borowiec...
fot. Iwona Borowiec

Dania z brokułami w roli głównej. TOP 10 przepisów z brokułami naszych Czytelników

Krem brokułowy z dodatkiem gruszki Iwony Borowiec
 
Składniki
 
2 duże brokuły 
800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 
100 g sera (gorgonzola lub inny ulubiony) 
2 twarde i dojrzałe gruszki 
25 g masła 
garść płatków migdałowych (lub pestek dyni) 
 
Wykonanie
Brokuły umyć i podzielić na różyczki. 
W rondlu zagotować bulion, dodać do niego brokuły i przykryte gotować 3-4 minuty, aż brokuły będą miękkie, ale nie utracą zielonego koloru. Podzielić je na dwie partie i zmiksować w blenderze dodając po połowie sera. Zlać zupę do rondla, doprawić solą i pieprzem. 
Gruszki przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne. Rozgrzać ciężką patelnię, rozpuścić masło i włożyć połówki gruszek. Podsmażać 1-2 minuty z każdej strony polewając masłem. Gdy brzegi gruszek się zrumienią, przełożyć je na talerz i odsączyć z nadmiaru masła. 
Wlać zupę do ciepłych talerzy i ułożyć w niej gruszki. Posypać okruszkami sera i płatkami migdałów.

Zobacz również

Zorza polarna w naszym regionie. Ależ widok! [ZDJĘCIA]

Zorza polarna w naszym regionie. Ależ widok! [ZDJĘCIA]

Niezwykłe widowisko nad Krakowem i Małopolską! Zorze z fantastycznymi kolorami

Niezwykłe widowisko nad Krakowem i Małopolską! Zorze z fantastycznymi kolorami

Polecamy

Wielki faworyt wyścigu, Tadej Pogacar, wygrał siódmy etap Giro d'Italia

Wielki faworyt wyścigu, Tadej Pogacar, wygrał siódmy etap Giro d'Italia

Autor bestselleru "Oczy Mony" odwiedzi Kraków. Będzie spotkanie z czytelnikami

Autor bestselleru "Oczy Mony" odwiedzi Kraków. Będzie spotkanie z czytelnikami

Zanim dasz komuś łyka, zastanów się dwa razy. Oto, co ci grozi

Zanim dasz komuś łyka, zastanów się dwa razy. Oto, co ci grozi