Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bułki paryskie z jabłkiem [PRZEPIS]

Anna Cyganik-Idęć
Przepis na bułki paryskie z jabłkiem.

Paryskie bułki będą doskonałe na drugie śniadanie - zapewnia Anna Cyganik-Idęć, autorka bloga Mania wypiekania.

Składniki na ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru (ok. 100 g)
  • jajko
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli

Składniki na farsz

  • 4 duże jabłka (najlepiej szara reneta)
  • 100 ml śmietany kremówki (30 lub 36 proc.)
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej jajko
  • łyżka masła 2 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu

Dodatkowo

  • żółtko z 3 łyżkami mleka do posmarowania
  • lukier do polania, cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Wykonanie
Ciasto. Drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i mąki, wymieszać i zostawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać podrośnięty zaczyn, cukier, jajko, szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Dodawać powoli stopione masło i ponownie wyrobić. Przykryć i poczekać, aż podwoi objętość.

Masa. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. W rondelku rozpuścić masło i dodać do niego jabłka, do których dodać wodę z cukrem. Podgrzewać ok. 5 minut, dodać śmietanę wymieszaną z jajkiem i mąką. Podgrzewać jeszcze kilka minut, aż masa zgęstnieje.
Ciasto wyjąć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Podzielić go na 12 części (całość na 4 paski, a każdy z tych pasków na 3 części). Na każdym prostokącie (ok. 3 cm od krótszego boku) ułożyć masę jabłkową (ok. 1-1,5 łyżki). Drugą stronę ciasta pokroić na cienkie paski. Nadzienie przykryć (choćby częściowo) niepokrojoną częścią ciasta i ułożyć na nim paski z ciasta. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odłożyć do podrośnięcia na ok. 15-30 minut. Posmarować drożdżówki żółtkiem rozbełtanym z 2-3 łyżkami mleka. Piec ok. 12-15minut w temperaturze 180 stopni.

Zobacz też: Które jabłka nadają się na konfiturę, które do ciasta, a które najlepiej smakują na surowo?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska