Paryskie bułki będą doskonałe na drugie śniadanie - zapewnia Anna Cyganik-Idęć, autorka bloga Mania wypiekania.
Składniki na ciasto
- 400 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki cukru (ok. 100 g)
- jajko
- 50 g rozpuszczonego masła
- szczypta soli
Składniki na farsz
- 4 duże jabłka (najlepiej szara reneta)
- 100 ml śmietany kremówki (30 lub 36 proc.)
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej jajko
- łyżka masła 2 łyżki wody
- 3 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
Dodatkowo
- żółtko z 3 łyżkami mleka do posmarowania
- lukier do polania, cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie
Ciasto. Drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i mąki, wymieszać i zostawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać podrośnięty zaczyn, cukier, jajko, szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Dodawać powoli stopione masło i ponownie wyrobić. Przykryć i poczekać, aż podwoi objętość.
Masa. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. W rondelku rozpuścić masło i dodać do niego jabłka, do których dodać wodę z cukrem. Podgrzewać ok. 5 minut, dodać śmietanę wymieszaną z jajkiem i mąką. Podgrzewać jeszcze kilka minut, aż masa zgęstnieje.
Ciasto wyjąć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Podzielić go na 12 części (całość na 4 paski, a każdy z tych pasków na 3 części). Na każdym prostokącie (ok. 3 cm od krótszego boku) ułożyć masę jabłkową (ok. 1-1,5 łyżki). Drugą stronę ciasta pokroić na cienkie paski. Nadzienie przykryć (choćby częściowo) niepokrojoną częścią ciasta i ułożyć na nim paski z ciasta. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odłożyć do podrośnięcia na ok. 15-30 minut. Posmarować drożdżówki żółtkiem rozbełtanym z 2-3 łyżkami mleka. Piec ok. 12-15minut w temperaturze 180 stopni.
Zobacz też: Które jabłka nadają się na konfiturę, które do ciasta, a które najlepiej smakują na surowo?
Źródło: Dzień Dobry TVN