1 z 5
Przewijaj galerię w dół

fot. pixabay.com/aixklusiv
Burak należy do roślin bardzo wrażliwych na odczyn i najlepiej rozwija się w na glebach o pH lekko kwaśnym i obojętnym (6,0–7,0), wskazują eksperci PIORIN.
2 z 5

fot. pixabay.com/Darkmoon_Art
Burak wysiewany jest siewnikami punktowymi. Siewy gęstsze (co 16 cm) stosuje się na stanowiskach słabszych i gorzej przygotowanych, rzadsze (co 18-20 cm) na bardzo dobrych.
3 z 5

fot. pixabay.com/AlkeMade
Okres wegetacji buraka powinien być jak najdłuższy. Zdaniem specjalistów przyczynia się on do wzrostu plonów korzeni i cukru bez dodatkowych nakładów, a tym samym do poprawy opłacalności uprawy.
4 z 5

fot. pixabay.com/WikimediaImages
W związku z przystosowaniem maszyn do zbioru korzeni buraków, odległości pomiędzy rzędami wynoszą 45 cm.