
W ubiegłych latach na popularność diet pudełkowych wpłynęła rosnąca świadomość w zakresie zdrowego stylu życia, nie bez znaczenia są również ograniczenia żywieniowe, jak np. nietolerancja glutenu czy laktozy. Osoby korzystające z usług cateringów dietetycznych do wyboru mają również szeroki wachlarz diet specjalistycznych, dedykowanych m.in. osobom z zaburzeniami pracy tarczycy, obniżoną odpornością i ogólnymi stanami zapalnymi, insuslinoopornością i cukrzykom.

Wraz z rosnącą popularnością cateringów dietetycznych zmieniło się również przekonanie, że dieta pudełkowa jest zarezerwowana tylko dla najzamożniejszych. Jednak, przy dłuższym okresie zamówienia ceny posiłków są zazwyczaj niższe, a dodatkowo firmy oferują możliwość zamówienia mniejszej liczby posiłków, np. wyłącznie śniadań, obiadów i kolacji.

Grono konsumentów korzystających z usług cateringów dietetycznych stale się powiększa. Jak mówi przysłowie - w zdrowym ciele zdrowy duch, dlatego odbiorcy poszukują godnego zaufania partnera, który wesprze ich w codziennej realizacji postanowień.

Obecnie w Polsce działa już ok. 850 cateringów dietetycznych, które rocznie realizują niemal 50 000 000 dostaw i wiele wskazuje, że ten trend się utrzyma, choć na pewno nie w takim stopniu, jak w 2021 roku.