W kwietniu ceny żywności podskoczyły o 0,4 proc. Które produkty podrożały, a za co Polacy płacili więcej niż w marcu?
Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!
O 2,6 proc. podskoczyły w skali miesiąca warzywa. Cukier był droższy o 1,5 proc, mąka - o 1,3 proc., tłuszcze - 0,8 proc. Takie dane przedstawia najnowszy raport Głównego Urzędu Statystycznego.
Biorąc pod uwagę marzec, po 0,1 proc. wzrosły ceny pieczywa, ryb i owoców morza oraz ryżu. Konsumenci znad Wisły płacili za owoce więcej o 0,2 proc.
Jak się okazuje, w zeszłym miesiącu poszły w dół ceny artykułów grupy „mleko, sery, jaja” (przeciętnie o 0,5 proc.).
Mięso? Według GUS-u, w kwietniu było tańsze średnio o 0,1 proc. (w tym: mięso drobiowe – o 0,8 proc., wołowe – o 0,1 proc.).
O 0,1 proc. płacili mniej również za makarony oraz produkty makaronowe).