
Jagody
Borówki i jagody to bomby antyoksydantów i jeden z najzdrowszych produktów dla oczu. Są źródłem witaminy A i C, a także cynku. To właśnie on może powstrzymać rozwój kurzej ślepoty i pozwala oczom przystosowywać się do widzenia w ciemności. Dodatkowo witamina E zapobiega zaćmie.

Oliwa i awokado
Posiłki z małą ilością tłuszczów trans i utwardzonych zapobiegają chorobom siatkówki. Wiele badań wskazuje, że dieta śródziemnomorska (oparta na warzywach, rybach i zdrowych tłuszczach) jest najlepsza dla zdrowia naszych oczu. Staraj się wybierać oliwę z pierwszego tłoczenia.

Migdały i orzechy
Dzięki dużej zawartości witaminy E migdały mogą hamować proces zwyrodnienia plamki żółtej. Jedna garść tych orzechów zapewni połowę zalecanej dawki witaminy E na cały dzień. Jeśli chcesz zadbać o swój wzrok, sięgnij również po pistacje - zawierają luteinę, zeaksantynę i witaminę E.