https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Chleb pszenno-żytni prosto od gospodyni [PRZEPIS]

Sprawdźcie przepis na chleb pszenno-żytni
Sprawdźcie przepis na chleb pszenno-żytni materiały prasowe
Przepis na chleb żytnio-pszenny poleca Elżbieta Deik z Koła Gospodyń Wiejskich w Paczewie. Składniki: 3 kg mąki żytniej, 3 kg mąki pszennej, 4 l mleka, 10 dag drożdży, 2 łyżki soli. Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże i sól, czekamy, aż drożdże wyrosną. Wsypujemy 3 kg mąki żytniej i 1 kg pszennej.

Składniki mieszamy i odstawiamy przynajmniej na 8 godz., a najlepiej na całą noc. Po upływie tego czasu zagniatamy ciasto, dodajemy pozostałe 2 kg mąki psze-nnej. Masę wykładamy do wysmarowanych tłuszczem blach i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 175 st. C przez  około godzinę. 

Przepis pochodzi  z książki „Tak smakuje Pomorze” z biblioteki „Dziennika Bałtyckiego”.

 

Sprawdź też:

Kotlet schabowy inaczej - z porem i tartym serem [PRZEPIS]

Produkt Regionalny. Szandar - pyszna babka ziemniaczana [PRZEPIS]

Produkt regionalny. Chłodnik Joli. Idealny na ciepłe dni [PRZEPIS]

Monika Jankowska

[email protected]

 

 

 

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska