
Sprawdzone przepisy naszych Czytelników na ciasta bez pieczenia na Boże Narodzenie! Przejdź dalej i zobacz --->

Rolada ciasteczkowa z kremem kokosowym z mascarpone – bez pieczenia
Składniki na ciasto
herbatniki zwykłe – ok. 100 g
ciastka kruche w czekoladzie – ok. 100 g
pierniczki – 50 g
kokos – 50 g
kakao – 1 łyżka
marmolada np. truskawkowa – 2 łyżki
ciepłe mleko – ok. 0,5 szklanki
Składniki na krem kokosowy
mascarpone – 200 g
cukier puder – ok.4 łyżki
kokos – 50 g
Wykonanie
Wszystkie ciastka bardzo drobno posiekać albo zemleć w malakserze. Dodać marmoladę, ciepłe mleko, łyżkę kakao i wiórki kokosowe.
Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać.
Wyciągnąć na folię aluminiową tworząc prostokąt o wym. 25×30 (wymiary oczywiście nie muszą być dokładnie takie ).
By ułatwić wałkowanie możemy zrobić to przez drugi kawałek folii aluminiowej.
Krem kokosowy:
Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.
Złożenie ciasta:
Przygotowanym kremem posmarować ciasto i bardzo delikatnie, ale ciasno zwinąć roladę.
Całość Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc!).
Smacznego!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Proste ciasto bez pieczenia 3 BIT!
Składniki
4 paczki herbatników maślanych
4-5 łyżek masy toffi
200 ml śmietany 30 lub 36 proc.
3 łyżki cukru pudru (można dać mniej)
1 śmietan-fix
2 budynie waniliowe
3/4 litra mleka
pół kostki miękkiego masła
mleko do namoczenia herbatników
Wykonanie
Przygotować budyń z dwóch opakowań na 3/4 l mleka (według instrukcji na opakowaniu). Do gotowego i wystudzonego budyniu dodać mięciutkie masło i zmiksować na gładką masę. Odstawić na bok.
Na blaszce ułożyć pierwszą warstwę herbatników, namoczyć je lekko w mleku. Na namoczonych i ułożonych herbatnikach rozsmarować masę toffi. Następnie ułożyć kolejną warstwę herbatników i posmarować po wierzchu mlekiem, aby zmiękły. Przełożyć masę budyniową, również rozsmarowując po całości. Na to dać kolejną warstwę herbatników. Następnie ubić śmietanę na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Taką masę śmietanową przełożyć na herbatniki i rozsmarować równiutko.
Wierzch posypać warstwą startej ulubionej czekolady. Może to być mleczna, gorzka lub pół na pół (jak kto lubi).
Przepis naszej Czytelniczki Natalii Nastałek
![Ciasto bez pieczenia: sernik light na zimno [PRZEPIS]...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/fe/1f/5fc6091addc79_o_xlarge.jpg)
Ciasto bez pieczenia: sernik light na zimno [PRZEPIS]
Składniki
25 dag chudego twarogu
70 dag jogurtu gęstego
aromat pomarańczowy
4 łyżki miodu
20 g żelatyny
2 pomarańcze
galaretka pomarańczowa
Wykonanie
W misce zmiksować twaróg z aromatem i miodem. Dodać jogurty i rozpuszczoną w 60 ml wody żelatynę. Po zmiksowaniu całość przelać do blaszki i odstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić i odstawić, by zaczęła tężeć. Gdy ciasto zastygnie, ułożyć na nim pomarańcze i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki.
Przepis Aleksandry Faiks