
Ciasto z galaretką bez pieczenia: kryształek
Przepis naszej Czytelniczki Marii Cekiery.
Składniki
6 galaretek (trzy różne kolory)
50 g żelatyny
1/2 litra śmietany kremówki
szklanka kefiru
szklanka cukru
cukier waniliowy
Wykonanie
Przygotować galaretki (każdy kolor osobno!). Po ostygnięciu pokroić je w kostkę. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstawić na pół godziny. Po tym czasie dolać do szklanki gorącą wodę, żeby żelatyna się rozpuściła. Śmietanę, kefir, cukier i cukier waniliowy zmiksować, dodać pokrojone w kostkę galaretki, ostrożnie dolać żelatynę, delikatnie wymieszać i szybko wylać na blachę. Poczekać aż stężeje.

Pyszny sernik orzechowy na herbatnikach bez pieczenia
Pyszny sernik orzechowy na herbatnikowym spodzie. Przepis naszych Czytelników: Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga Kuchenne Wariacje.
Składniki na spód:
1 i 1/3 szklanki pokruszonych herbatników kakaowych
1/4 szklanki rozpuszczonego masła
Składniki na masę orzechową:
2/3 szklanki miodu
1/3 szklanki roztopionego masła
1 łyżka cukru
2 jajka
1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Składniki na masę serową:
500 g sera białego
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżki mąki
3 jajka
1/2 szklanki śmietany kremówki
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Do dekoracji
czekolada mleczna i orzechy
Wykonanie
Przepis na tortownicę o średnicy 17 cm.
Spód sernika. Do robota wrzucamy pokruszone herbatniki i chwilę miksujemy, a potem dodajemy masło i miksujemy do momentu połączenia składników. Następnie wypełniamy dno tortownicy i podpiekamy w nagrzanym piekarniku do temperatury 175 stopni przez 6 minut.
Masa orzechowa. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, podgrzewamy, a ostatecznie gotujemy przez ok. 10 minut do momentu kiedy masa zgęstnieje. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód i odstawiamy na bok.
Masa serowa. Ser miksujemy i dodajemy po kolei cukier, mąkę, jajka, aromat i śmietanę. Wszystko razem miksujemy na gładką masę i wylewamy na masę orzechową.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni i pieczemy przez godzinę. Upieczony sernik studzimy, a następnie schładzamy w lodówce.
Jeżeli ktoś chce sernik można oblać rozpuszczoną czekoladą ale warstwa czekolady nie powinna być za gruba bo potem będzie się źle kroić. Sernik ozdabiamy połówkami orzechów.

Tort malinowy bez pieczenia. Prosty i pyszny
Przepis naszej Czytelniczki Agnieszki Sznajder.
Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm
Ciemny spód:
30 dag ciemnych herbatników
10 dag miękkiego masła
Wykonanie ciemnego spodu
Herbatniki wkładamy do blendera i mielimy na piach, dodajemy miękkie masło - ponownie blendujemy. Gotową masę przekładamy do tortownicy, (spód wykładamy papierem do pieczenia). Przełożone ciasto dociskamy dłonią lub spodem szklanki.
Masa biała:
50 dag serka śmietankowego lub waniliowego
25 dag serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
20 dag malin
2,5 łyżki żelatyny
1/4 szklanki gorącego mleka
Wykonanie białej masy
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, zostawiamy na kilka minut do wystudzenia. Łączymy ze sobą sery i miksujemy z przesianym przez sito cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną żelatynę z mlekiem, ponownie miksujemy. Mniejszą część masy wykładamy na ciemne ciasto, wysypujemy maliny i przykrywamy resztą białej masy.
Różowa masa:
25 dag serka mascarpone
20 dag malin
3-4 łyżek gorącego mleka
1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo do ozdobienia:
10 dag malin
Wykonanie różowej masy i złożenie całości
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, zostawiamy na kilka minut do wystudzenia. Serek mascarpone miksujemy z malinami, na końcu dodajemy wystudzoną żelatynę z mlekiem, ponownie miksujemy. Różową masę przekładamy na białą masę.
Maliny wg. uznania układamy na torcie. Tort odkładamy na kilka godzin do lodówki, aby stężał.