
Ciasto bez pieczenia: sernik light na zimno
Przepis Aleksandry Faiks
Składniki
25 dag chudego twarogu
70 dag jogurtu gęstego
aromat pomarańczowy
4 łyżki miodu
20 g żelatyny
2 pomarańcze
galaretka pomarańczowa
Wykonanie
W misce zmiksować twaróg z aromatem i miodem. Dodać jogurty i rozpuszczoną w 60 ml wody żelatynę. Po zmiksowaniu całość przelać do blaszki i odstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić i odstawić, by zaczęła tężeć. Gdy ciasto zastygnie, ułożyć na nim pomarańcze i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki.

Efektowny sernik na herbatnikach z galaretką i jabłkami
Ciasto nie tylko obłędnie smakuje, ale również rewelacyjnie wygląda. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”.
Składniki na kwadratową blaszkę 24cm
250 g herbatników maślanych
250 g herbatników kakaowych
4 duże jabłka
sok z 1/2 cytryny
500 g twarogu sernikowego (z wiaderka)
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka jabłkowo-miętowa
300 ml śmietanki słodkiej 30%
3 łyżki cukru pudru do sernika
3 łyżki cukru pudru do śmietanki
4 łyżki dżemu truskawkowego (u mnie z miętą)
1 galaretka truskawkowa z pianką
posypka czekoladowa
3 brzoskwinie (świeże)
listki świeżej mięty
Wykonanie
Formę na ciasto wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć warstwę maślanych herbatników.
Rozpuścić galaretkę cytrynową w 3/4 szklanki wrzącej wody. Galaretkę truskawkową rozpuścić według instrukcji na opakowaniu.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać sok z cytryny, 1/3 szklanki wody i postawić na małym ogniu. Do gotujących się jabłek wsypać galaretkę jabłkowo-miętową. Wymieszać i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.
Wylać na przygotowane herbatniki i pokryć warstwą herbatników kakaowych. Wstawić do lodówki.
Twaróg sernikowy zmiksować z cukrem pudrem. Powoli dolewać lekko stężoną galaretkę cytrynową. Masę sernikową wylać na herbatniki i przykryć kolejną warstwą kakaowych lekko je dociskając. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Po zastygnięciu masy serowej posmarować herbatniki dżemem i wylać galaretkę truskawkową. Na wierzch ułożyć herbatniki maślane (które na początku będą pływać). Ponownie zostawić do zastygnięcia.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wyłożyć na wierzch, posypać czekoladową posypką i ułożyć na to cząstki świeżej brzoskwini i listki mięty.

3 bit bez pieczenia – hit!
Przepis na pyszne ciasto 3 BIT naszej Czytelniczki Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej.
Składniki:
ok. 400 g herbatników maślanych (2 duże opakowania)
1 puszka masy krówkowej
2 budynie śmietankowe
750 ml mleka + szklanka do namoczenia herbatników
100 g masła
400 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka żelatyny
1/3 szklanki wrzątku
100 g czekolady gorzkiej - ja posypałam wierzch kakao
Wykonanie
W formie układamy jedną warstwę namoczonych w mleku herbatników. Wylewamy na nie podgrzaną masę krówkową - podgrzana lepiej się rozsmarowuje. Układamy kolejną warstwę namoczonych herbatników. Na mleku gotujemy budynie. Jeśli są bez cukru dodajemy go do gotowania. Zostawiamy do wystygnięcia i miksujemy z masłem. Wykładamy masę na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. Bitą śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy przestudzoną żelatynę. Wykładamy na herbatniki. Posypujemy startą czekoladą lub tak jak ja - kakao.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin - najlepszy jest następnego dnia.

Ciasto bez pieczenia: cytrynowy torcik
Przepis na rewelacyjny torcik bez pieczenia naszej Czytelniczki Marty Góry.
Składniki
biszkopty - 70-80 sztuk
Składniki na masę
50 dag masła
50 dag cukru pudru
7 żółtek
skórka otarta z dwóch cytryn
sok z 2 cytryn
Dodatkowo
mielone orzechy lub migdały (opcjonalnie)
Wykonanie
50 dag masła utrzeć na pianę. Do tego dodawać naprzemiennie: 50 dag cukru pudru i pojedynczo 7 żółtek oraz skórkę z cytryn i sok z cytryn. Można również ubić na parze żółtka z cukrem i po wystudzeniu wcierać tę masę do masła, na przemian z cytryną.
Masa ma być jednolita, żółta, kwaśna.
Tortownicę wyłożyć papierem pergaminowym, wysypać mielonymi migdałami lub orzechami albo skruszonymi biszkoptami. Ułożyć gwiazdę z biszkoptów na dnie tortownicy, boki wypełnić biszkoptami w płotek. Nałożyć 1/3 masy, znów ułożyć gwiazdę z biszkoptów, powtarzając te czynności w zależności od wielkości tortownicy. Ostatnią gwiazdę należy wysypać jak spód, przykryć papierem pergaminowym, przykryć dopasowanym talerzykiem, obciążyć ciężarkiem po to, aby masa wypełniła luki między biszkoptami. Schłodzić w lodówce, wyjąć z tortownicy przed podaniem.
Można zostawić trochę masy cytrynowej i równomiernie pokryć nią cały tort. Udekorować dowolnie: np. bakaliami, kandyzowanymi owocami, kokosem, mielonymi orzechami- według inwencji własnej.
Na taki tort potrzeba ok.70-80 sztuk biszkoptów. Jest to przepis na dużą tortownicę.