
Rewelacyjne ciasta bez pieczenia! TOP 10 sprawdzonych przepisów naszych Czytelników. Kliknij w przycisk „zobacz galerię” i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. Na kolejnych kartach zebraliśmy przepisy!

Proste ciasto bez pieczenia 3 BIT!
Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Natalii Nastałek.
Składniki
4 paczki herbatników maślanych
4-5 łyżek masy toffi
200 ml śmietany 30 lub 36 proc.
3 łyżki cukru pudru (można dać mniej)
1 śmietan-fix
2 budynie waniliowe
3/4 litra mleka
pół kostki miękkiego masła
mleko do namoczenia herbatników
Wykonanie
Przygotować budyń z dwóch opakowań na 3/4 l mleka (według instrukcji na opakowaniu). Do gotowego i wystudzonego budyniu dodać mięciutkie masło i zmiksować na gładką masę. Odstawić na bok.
Na blaszce ułożyć pierwszą warstwę herbatników, namoczyć je lekko w mleku. Na namoczonych i ułożonych herbatnikach rozsmarować masę toffi. Następnie ułożyć kolejną warstwę herbatników i posmarować po wierzchu mlekiem, aby zmiękły. Przełożyć masę budyniową, również rozsmarowując po całości. Na to dać kolejną warstwę herbatników. Następnie ubić śmietanę na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Taką masę śmietanową przełożyć na herbatniki i rozsmarować równiutko.
Wierzch posypać warstwą startej ulubionej czekolady. Może to być mleczna, gorzka lub pół na pół (jak kto lubi).

Pyszne ciasto z galaretkami bez pieczenia
Przepis Koła Gospodyń z Białki
Składniki
galaretki w kolorze czerwonym, zielonym, żółtym i pomarańczowym
kefir
żelatyna
biszkopciki
ulubione owoce
Wykonanie
Wcześniej przygotować galaretki w kolorze czerwonym, zielonym, żółtym i pomarańczowym w połowie objętości wody podanej na opakowaniu, wylać do płaskich naczyń i odstawić do zastygnięcia, potem pokroić w kostkę. 3 razy po 400 ml kefiru (może być jogurt lub kwaśne mleko) spienić mikserem i dodać opakowanie żelatyny na 2,5 l rozpuszczonej według instrukcji na opakowaniu, zmiksować, ewentualnie dosłodzić, wymieszać delikatnie z przygotowanymi kolorowymi galaretkami, wylać na biszkopt (ewentualnie biszkopciki), można do masy dodać ulubione owoce (truskawki, jagody itp.).
Gdy całość zastygnie, wylać czerwoną galaretkę. Wstawić do lodówki.

Ciasto bez pieczenia: śnieżny puch
Przepis Koła Gospodyń z Białki
Składniki
20 dag herbatników kakaowych
ok 1 kg sera mielonego z wiaderka
2 śnieżki w proszku
szklanka mleka
5 łyżek cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
pół litra wrzątku
Posypka kokosowa
100 dag wiórków kokosowych
2 łyżki masła
łyżka cukru
Wykonanie
Średniej wielkości blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć herbatniki. Galaretki rozpuścić we wrzątku i ostudzić. Śnieżki ubić z mlekiem na sztywno i dodawać stopniowo cukier i ser mielony. Zmiksować do połączenia składników i powoli dolewać tężejącą galaretkę. Wylać na herbatniki. Wstawić do lodówki, aby stężało.
Przygotować posypkę: masło stopić, dodać cukier i wiórki kokosowe. Podsmażyć, mieszając do zrumienienia. Ostudzić i posypać wierzch ciasta. Ciasto włożyć do lodówki, najlepiej na noc.