1 z 14
Przewijaj galerię w dół
Macie ochotę na pyszne ciasto na święta Bożego Narodzenia?...
fot. Fot. KGW z Woli Zabierzowskiej

Macie ochotę na pyszne ciasto na święta Bożego Narodzenia? Zobaczcie sprawdzone przepisy na efektowne ciasta na świąteczny stół. Na zdjęciu Ciasto „snickers” z masami: śmietanową, kajmakową i orzechową. Żeby zobaczyć kolejne kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. Znajdziesz tam przepisy na ciasta.

2 z 14
Ciasto kokosowo-kawowe na świąteczny stół [PRZEPIS]...
fot. Fot. Joanna Tokarz

Ciasto kokosowo-kawowe na świąteczny stół [PRZEPIS]

Na blachę 24x36cm:
Biszkopt kakaowy:

3 jajka
3/4 szklanki cukru kryształu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki krupczatki
1 duża łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 placki kokosowe:
14 białek
2 szklanki cukru pudru
400g wiórek kokosowych
2 szczypty soli

Masa kawowa:
5 żółtek
1 jajko
150g cukru pudru
330g margaryny np Palma
3 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej, rozmieszane w 2 łyżkach wody
1 mały kieliszek spirytusu

Ponadto:
2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym
2 galaretki pomarańczowe, ewentualnie truskawkowe

Wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w ilości wody podanej na opakowaniu i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Biszkopt ciemny: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na puch. Dodajemy cukier oraz żółtka, nadal ubijamy. Kiedy masa będzie jednolita dodajemy przesiane przez siteczko mąki, kakao oraz proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników, powoli drewnianą łyżką. Wylewamy na wyłożoną papierem formę i pieczemy ok 25 minut w temp. 180 st C. (Do suchego patyczka)
Placki kokosowe: Składniki rozdzielamy na 2 placki. Najpierw ubijamy 7 białek ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i nadal ubijamy. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy delikatnie łyżką. Wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy ok 30 minut w temp 180st C. To samo robimy z drugą porcją składników.
Masa kawowa: Masło utrzeć do białości, najlepiej drewnianą pałką. W kąpieli wodnej roztrzepać żółtka i jajko, dodać cukier i ubijać trzepaczką, aż się całkowicie rozpuści, następnie dodać rozpuszczoną kawę. Masy nie możemy zagotować! Gorącą przekładamy do miski z zimną wodą i nadal ubijamy. Gdy przestygnie, stopniowo wymieszać z masłem. Dodać spirytus. Masę dzielimy na 3 części, dwie większe i jedną mniejszą pod delicje.
Przełożenie ciasta: Biszkopt kawowy- 1 większa część masy kawowej- placek kokosowy- 2 większa część masy- placek kokosowy- ostatnia, mniejsza część masy- delicje- galaretka Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

3 z 14
Orzechowiec na biszkopcie z masą budyniową na świąteczny...
fot. Fot. Grażyna Łacna-Walczak

Orzechowiec na biszkopcie z masą budyniową na świąteczny stół [PRZEPIS]

Składniki na biszkopt orzechowy
6 jajek
szklanka cukru
3/4 szklanki mąki
10 dag orzechów włoskich drobno zmielonych
7 łyżek oleju
łyżka proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniową
2 szklanki mleka
3 żółtka
2 łyżki cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka cukru waniliowego
budyń waniliowy bez cukru

Dodatkowo
kostka masła
45 sztuk herbatników
kajmak z puszki
orzechy mielone na posypkę

Wykonanie
Żółtka oddzielić od białek i ubić pianę, następnie dodać cukier, potem olej, a na końcu delikatnie wmieszać łyżką mąkę, orzechy i proszek do pieczenia. Piec biszkopt około 30 min w temperaturze180 stopni. Po przestudzeniu przekroić na pół.
W połowie mleka rozrobić mąkę z budyniem, cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Resztę mleka zagotować, dodać rozrobiony budyń i mieszać do chwili zagotowania energicznie, by nie powstały grudki. Następnie odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masło utrzeć, a następnie dodawać po łyżce budyń i dalej ucierać. 
Na połowie biszkoptu wyłożyć pół puszki kajmaku, potem rozłożyć warstwę herbatników, następnie 1/3 masy budyniowej, warstwę herbatników, kajmak, 1/3 masy budyniowej, potem nałożyć druga część biszkoptu, a na nią resztę masy budyniowej. Wierzch obficie posypać orzechami drobno mielonymi.
Przepis Grażyny Łacnej-Walczak

4 z 14
Miodownik z masą serową na Boże Narodzenie [PRZEPIS]...
fot. Fot. Joanna Tokarz

Miodownik z masą serową na Boże Narodzenie [PRZEPIS]

Składniki na blaszkę o wymiarach około 23x29cm
Biszkopt orzechowy:
4 jajka
3 łyżki mąki krupczatki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru kryształu
100g orzechów włoskich
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Miodowniki:
500 g mąki
130 g cukru pudru
1 łyżeczka sody
200 g margaryny (np. Kasia, Palma)
3 łyżki miodu (najlepiej lejący, użyłam akacjowego)
2 jajka
szczypta soli

Sernik:
5 jajek
2 budynie śmietankowe
750 g sera białego
250 g margaryny (np. Kasia, Palma)
1 szklanka cukru

Masa kawowa:
4 żółtka
1 jajko
125 g cukru pudru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki kawy mielonej
300 g masła

Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej (kajmak- 400g)
2 tabliczki białej czekolady
1/3 szklanki śmietanki 30%
kolorowe pisaki, cukrowe posypki

Wykonanie:
Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając na wolnych obrotach dodajemy cukier oraz żółtka, a następnie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i posiekane lub zmielone orzechy włoskie. Mieszamy drewnianą łyżką i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 st C.
Miodowniki: Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat. Dodajemy posiekaną margarynę, jajka, cukier puder, sodę oczyszczoną, szczyptę soli oraz miód. Siekamy i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Każdą zawijamy osobno w foliowe woreczki i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt wielkości blaszki. Przekładamy, dziurkujemy widelcem i pieczemy w temp 180 st C około 15 minut.
Sernik: Żółtka ucieramy z margaryną i cukrem, dodajemy podwójnie zmielony biały ser oraz budynie. Miksujemy na gładki krem. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę i dodajemy do masy serowej. Delikatnie łączymy ze sobą i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy w nagrzanym do 160 st C piekarniku około 50 minut. Studzimy najlepiej całą noc w blaszce, a dopiero następnego dnia przekładamy ostrożnie na tackę i odrywamy papier.
Krem kawowy: Żółtka, jajko oraz cukier puder ubijamy w kąpieli wodnej (ja użyłam garnka z podwójnym dnem do gotowania mleka). Kawę rozpuszczalną oraz zwykłą zalewamy 3 łyżkami wrzącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia i wlewamy powolutku do ubijanych żółtek. Masę jajeczną wkładamy do garnka z zimną wodą i studzimy ubijając jeszcze jakiś czas. Masło ucieramy do białości i stopniowo dodajemy przygotowaną wcześniej masę jajeczno-kawową.
Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem słodkiej, 30% śmietanki.
Przełożenie: Biszkopt orzechowy - 1/2 masy kawowej – miodownik - masa krówkowa z puszki - sernik- masa kawowa- miodownik- polewa.
Uwagi
Jeżeli mamy jedną blaszkę tej wielkości, to ciasto na drugi miodownik wyciągamy z lodówki i wałkujemy dopiero po upieczeniu pierwszego, by za bardzo się nam nie nagrzało.
Masę krówkową w puszce możemy włożyć do garnka z ciepłą wodą- będzie nam lepiej rozsmarować.
Ciasto możemy udekorować pisakami cukrowymi i posypkami.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga "Kuchnia w czekoladzie"

Pozostało jeszcze 9 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Ksiądz z Krakowa pojawił się przy ogłoszeniu papieża Leona XIV. Co o nim wiemy?

NOWE
Ksiądz z Krakowa pojawił się przy ogłoszeniu papieża Leona XIV. Co o nim wiemy?

Nowy papież był już w Krakowie! "Leon XIV jest wyważony, ale nie sztywny"

ROZMOWA
Nowy papież był już w Krakowie! "Leon XIV jest wyważony, ale nie sztywny"

Legendarne buty Relaks. Chodziła w nich cała Polska. Tak je kiedyś produkowano

Legendarne buty Relaks. Chodziła w nich cała Polska. Tak je kiedyś produkowano

Zobacz również

Zamknięcie mostu Grunwaldzkiego sparaliżuje centrum Krakowa? Wiceprezydent uspokaja

Zamknięcie mostu Grunwaldzkiego sparaliżuje centrum Krakowa? Wiceprezydent uspokaja

Hawajska impreza rozgrzała Klub Studio. Tak bawili się studenci i studentki!

Hawajska impreza rozgrzała Klub Studio. Tak bawili się studenci i studentki!