5 z 14
Placek z drożdżowy z masami: serową, makową, orzechową i...

Placek z drożdżowy z masami: serową, makową, orzechową i kruszonką [PRZEPIS]

Składniki na ciasto drożdżowe
5 jajek (4 żółtka + 1 całe jajo)
1 kg mąki
10 dag drożdży
10 dag masła lub margaryny
10 dag smalcu
4 łyżki oleju
niecałe 1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru
szczypta soli

Składniki na masę serową
1/2 kg sera
6 jajek
20 dag margaryny
40 dag cukru pudru
10 dag rodzynek
1 łyżka mąki pszennej
1 budyń śmietankowy
cukier waniliowy

Składniki na masę orzechową
35 dag mielonych orzechów
3/4 szklanki cukru
1 łyżka masła
1/2 szklanki mleka
2 białka

Składniki na masę makową
25 dag maku
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
olejek migdałowy dla aromatu
Składniki na kruszonkę
1/2 kostki margaryny
3 łyżki cukru
szczypta proszku do pieczenia
mąka - ile zabierze

Wykonanie
Ciasto drożdżowe. Rozpuścić w rondelku masło, smalec, dodać olej, dolać zimne mleko. Całość ma pozostać letnia. W roztworze rozpuścić drożdże i dobrze wymieszać, dodając jajka i cukier. Do uprzednio przygotowanej mąki z szczyptą soli wlać roztwór i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
Masa serowa. Ser zemleć, sparzyć wrzątkiem rodzynki. Odłożyć. Ucierać margarynę z cukrem dodając po jednym żółtku i stopniowo ser. Do wymieszanej masy dodać budyń i łyżkę mąki, następnie oprószone mąką rodzynki oraz cukier waniliowy. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy serowej lekko mieszając.
Masa orzechowa. Zalać mielone orzechy wrzącym mlekiem, w którym rozpuścić cukier. Dodać masło i wszystko wymieszać i ostudzić. Ubić pianę z białek i wymieszać z wystudzonymi orzechami.
Masa makowa. Mak sparzyć i zemleć ( 2-3 razy), dodać cukier do drugiego mielenia. Do maku dodać rozpuszczoną łyżkę masła, miód i aromat. Wszystko wymieszać z dwoma jajkami.
Kruszonka. Wszystkie składniki wyrobić.
Składanie ciasta. Na spód dużej blachy (wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą) wyłożyć ciasto drożdżowe (pozostawić część na warkocze). Układać kolejno masy (pasami lub w skos): serowa-orzechowa- makowa (dwa razy). Posypać kruszonką. Z pozostałego ciasta drożdżowego uformować paski - upleść warkocz i wyłożyć na brzegi ciasta. Posmarować warkocz białkiem i piec godzinę w temperaturze 180 stopni.
Przepis pań ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Andrychowie

6 z 14
Wojnicki placek królewski z masą jabłkową i orzechową...
fot. Fot. archiwum

Wojnicki placek królewski z masą jabłkową i orzechową [PRZEPIS]

Składniki na ciasto
20 dag margaryny
30 dag mąki
3 żółtka
łyżka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany

Składniki na masę jabłkową
1 kg jabłek
1 szklanka cukru kryształu
2 galaretki cytrynowe

Składniki na masę orzechową
15 dag orzechów
1/2 szklanki mleka
2 jajka
szklanka cukru
kostka masła

Składniki na polewę
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
2 łyżki wody
2 łyżki kakao
1 łyżka spirytusu

Wykonanie
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto, upiec 2 placki.
Masa jabłkowa. Jabłka zetrzeć na grubej tarce i smażyć z cukrem. Dodać galaretki, dobrze wymieszać, odstawić do wystygnięcia.
Masa orzechowa. 15 dag orzechów mielonych sparzyć w 1/2 szklanki mleka zagotowanego, dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia. 2 jajka ubić na parze z 1 szklanką cukru kryształu. Utrzeć kostkę masła z ubitymi jajkami i wystudzonymi orzechami.
Polewa. Z podanych składników przygotować polewę.
Przełożenie placka: kruche ciasto, masa jabłkowa, kruche ciasto, masa orzechowa, polewa.

7 z 14
Makowiec bakaliowy z jabłkami na kruchym cieście [PRZEPIS]...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Makowiec bakaliowy z jabłkami na kruchym cieście [PRZEPIS]

SKŁADNIKI
Ciasto kruche:

½ kostki margaryny
1,5 szklanki mąki
2 żółtka
1,5 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa:
25 dag maku
60 dag jabłek
15 dag masła
6 jajek
6 łyżek kaszy manny
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
15 dag bakalii (orzechy, rodzynki, kokos)
1 łyżka budyniu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:
2 łyżki margaryny
3 łyżki kakao
3 łyżki wody
3 łyżki cukru
wiórki kokosowe do posypania

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto kruche: Mąkę połączyć z margaryną. Dodać żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę (wym. 25cmx35cm).
2. Masa makowa: Jabłka obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mak zaparzyć. Zmielić dwa razy. Masło rozpuścić, chwilę przestudzić. Do masła dodać mak, żółtka, cukier, cukier waniliowy, kaszę mannę oraz bakalie. Wymieszać. Następnie do masy dodać starte jabłka, budyń i proszek do pieczenia. Połączyć wszystkie składniki. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.
3. Masę wyłożyć na ciasto na blaszce. Wyrównać. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Polewa: Margarynę, kakao, wodę i cukier przełożyć do garnuszka. Gotować 2 minuty, cały czas mieszając. Odstawić do przestudzenia. Gęstą polewę rozsmarować na cieście. Wierzch oprószyć wiórkami kokosowymi.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.

8 z 14
Ciasto „snickers” z masami: śmietanową, kajmakową i...
fot. Fot. KGW z Woli Zabierzowskiej

Ciasto „snickers” z masami: śmietanową, kajmakową i orzechową. Niebo na talerzu! [PRZEPIS]

Składniki na ciasto
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
1 kostka margaryny
4 łyżki śmietany kwaśnej
4 żółtka
szczypta soli

Składniki na masę śmietankową
0,7 litra śmietany kremówki 30%
2 dag żelatyny
1 cukier wanilinowy
1/3 szklanki cukru pudru

Składniki na masę kajmakową
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
½ kostki masła

Składniki na masę orzechową
30 dag orzechów włoskich
3 łyżki margaryny lub masła
5 łyżek miodu

Wykonanie ciasta:
Ciasto szybko zarobić i upiec dwa placki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Masa śmietanowa. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem wanilinowym, do ubitej dodajemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącego mleka, studzimy do temperatury pokojowej i łączymy z ubitą śmietanką cały czas intensywnie mieszając. Tak przygotowana masę wykładamy na ciasto i przykrywamy drugim, lekko dociskając, aby ciasta dobrze do siebie przyległy.
Masa kajmakowa. Mleko wlać do płaskiego rondelka, wsypać cukier i gotować aż powstanie gęsta jasnobrązowa masa. Masło utrzeć i dodawać po łyżce ugotowanej wystudzonej masy. Tak przygotowaną masę równomiernie rozprowadzić na kruchym placku.
Dla bardziej niecierpliwych gospodyń polecamy gotową masę korówkową.
Masa orzechowa. Margarynę i miód włożyć do rondelka i podgrzać tak, aby razem się połączyły, dodać posiekane orzechy i smażyć około 5 minut aby orzechy uzyskały złoty kolor.
Wystudzone orzechy rozłożyć na ciasto.
Przepis KGW z Woli Zabierzowskiej

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie planuje wielkie inwestycje

Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie planuje wielkie inwestycje

Ksiądz z Krakowa pojawił się przy ogłoszeniu papieża Leona XIV. Co o nim wiemy?

Ksiądz z Krakowa pojawił się przy ogłoszeniu papieża Leona XIV. Co o nim wiemy?

Jak filmowcy widzą Kraków? Dziesięć najważniejszych filmów z Grodem Kraka w tle

Jak filmowcy widzą Kraków? Dziesięć najważniejszych filmów z Grodem Kraka w tle

Zobacz również

Wystawa ikon motoryzacji w Galerii Krakowskiej. Można zobaczyć legendarne pojazdy

Wystawa ikon motoryzacji w Galerii Krakowskiej. Można zobaczyć legendarne pojazdy

Ksiądz z Krakowa pojawił się przy ogłoszeniu papieża Leona XIV. Co o nim wiemy?

Ksiądz z Krakowa pojawił się przy ogłoszeniu papieża Leona XIV. Co o nim wiemy?