
Torcik figowo-piernikowy
SKŁADNIKI: (na tortownicę o średnicy 22 cm)
Powidła figowe:
250 g suszonych fig Bakal Soft
ok. 80 ml soku z pomarańczy
skórka otarta z ½ pomarańczy (sparzonej)
1 płaska łyżeczka cynamonu
Ciasto czekoladowo-piernikowe:
100 g gorzkiej czekolady
4 jajka
250 g cukru
350 g mąki pszennej
20 g naturalnego kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
100 g oleju rzepakowego
350 g maślanki naturalnej
50 g powideł figowych (patrz powyżej)
Krem korzenny:
500 g śmietanki kremówki 36%
250 g serka mascarpone
40 g cukru pudru
50 g masła orzechowego 100%
2 łyżeczki przyprawy do piernika
Do nasączenia:
100 ml mocnej, delikatnie posłodzonej kawy
Do dekoracji:
suszone figi Bakal Soft
korzenne ciastka
garść orzechów laskowych
odrobina startej gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Powidła figowe: wszystkie składniki zblendować na gładko do uzyskania gęstych figowych powideł. W razie potrzeby dolać jeszcze odrobinę soku.
Ciasto czekoladowo-piernikowe: czekoladę posiekać, umieścić w garnuszku razem z maślanką. Delikatnie podgrzewać, aż do rozpuszczenia (w razie potrzeby można ciepłą mieszankę zblendować, by czekolada prawidłowo połączyła się z maślanką). Wlać olej oraz dodać figowe powidła (50 g). Pozostawić do wystudzenia. Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać. Jajka ubić z cukrem oraz solą do jasności i puszystości. Miksując na najniższych obrotach, wlać czekoladową mieszankę oraz wsypać przesiane suche składniki. Tak przygotowane ciasto przelać do wysokiej tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w 180 st.C przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka (ciasto będzie wysokie). Wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
Krem korzenny: śmietankę ubić na sztywno z serkiem mascarpone, dodając pod koniec cukier puder, masło orzechowe i przyprawę do piernika.
Składanie: ostudzone czekoladowe ciasto przekroić na 3 równe blaty. Górny blat wyrównać ścinając nożem „górkę” powstałą podczas pieczenia. Pierwszy blat nasączyć kawą, wysmarować figowymi powidłami, wyłożyć korzenny krem i przykryć drugim blatem ciasta. Powtórzyć czynność. Wierzch i boki tortu wysmarować kremem. Udekorować korzennymi ciastkami, figami, orzechami i odrobiną gorzkiej czekolady. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego!
Przepis i zdjęcie: Justyny Dragan

Efektowne ciasto bez pieczenia 3 BIT!
Składniki
4 paczki herbatników maślanych
4-5 łyżek masy toffi
200 ml śmietany 30 lub 36 proc.
3 łyżki cukru pudru (można dać mniej)
1 śmietan-fix
2 budynie waniliowe
3/4 litra mleka
pół kostki miękkiego masła
mleko do namoczenia herbatników
Wykonanie
Przygotować budyń z dwóch opakowań na 3/4 l mleka (według instrukcji na opakowaniu). Do gotowego i wystudzonego budyniu dodać mięciutkie masło i zmiksować na gładką masę. Odstawić na bok.
Na blaszce ułożyć pierwszą warstwę herbatników, namoczyć je lekko w mleku. Na namoczonych i ułożonych herbatnikach rozsmarować masę toffi. Następnie ułożyć kolejną warstwę herbatników i posmarować po wierzchu mlekiem, aby zmiękły. Przełożyć masę budyniową, również rozsmarowując po całości. Na to dać kolejną warstwę herbatników. Następnie ubić śmietanę na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Taką masę śmietanową przełożyć na herbatniki i rozsmarować równiutko.
Wierzch posypać warstwą startej ulubionej czekolady. Może to być mleczna, gorzka lub pół na pół (jak kto lubi).
Przepis Natalii Nastałek

Pyszny sernik orzechowy na herbatnikach
Składniki na spód:
1 i 1/3 szklanki pokruszonych herbatników kakaowych
1/4 szklanki rozpuszczonego masła
Składniki na masę orzechową:
2/3 szklanki miodu
1/3 szklanki roztopionego masła
1 łyżka cukru
2 jajka
1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Składniki na masę serową:
500 g sera białego
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżki mąki
3 jajka
1/2 szklanki śmietany kremówki
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Do dekoracji
czekolada mleczna i orzechy
Wykonanie
Przepis na tortownicę o średnicy 17 cm.
Spód sernika. Do robota wrzucamy pokruszone herbatniki i chwilę miksujemy, a potem dodajemy masło i miksujemy do momentu połączenia składników. Następnie wypełniamy dno tortownicy i podpiekamy w nagrzanym piekarniku do temperatury 175 stopni przez 6 minut.
Masa orzechowa. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, podgrzewamy, a ostatecznie gotujemy przez ok. 10 minut do momentu kiedy masa zgęstnieje. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód i odstawiamy na bok.
Masa serowa. Ser miksujemy i dodajemy po kolei cukier, mąkę, jajka, aromat i śmietanę. Wszystko razem miksujemy na gładką masę i wylewamy na masę orzechową.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni i pieczemy przez godzinę. Upieczony sernik studzimy, a następnie schładzamy w lodówce.
Jeżeli ktoś chce sernik można oblać rozpuszczoną czekoladą ale warstwa czekolady nie powinna być za gruba bo potem będzie się źle kroić. Sernik ozdabiamy połówkami orzechów.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga "Kuchenne wariacje"

Piernikowy sernik świąteczny
Składniki:
Spód piernikowy:
200 g pierniczków bez polewy i lukru
75 g masła ekstra Mazurski Smak
2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
kilka pierniczków do dekoracji
Masa serowa:
750 g twarogu chudego Mazurski Smak
100 g białej czekolady
50 g białego cukru
150 ml schłodzonej śmietanki Łaciatej 30%
1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Do przygotowania piernikowego spodu rozpuszczamy masło w niewielkim garnuszku, odstawiamy do przestudzenia. Pierniczki mielimy, blendujemy lub kruszymy na drobny proszek, dodajemy przestudzone masło i orzechy. Zagniatamy aż do połączenia składników. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę piernikową na dno oraz nieco więcej na brzegi naczynia. Dokładnie wyrównujemy i wygładzamy. Tortownicę z ciastem wstawiamy do lodówki na 20 minut.
W niewielkim garnuszku lub w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę na masę serową, dodajemy do niej przyprawę do piernika oraz cukier i esencję waniliową, mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do przestudzenia, tak by była ciepła, ale nie gorąca. Następnie dodajemy ją do twarogu, całość mielimy lub blendujemy na gładką masę. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami do masy serowej, delikatnie mieszając. Na koniec łączymy z proszkiem budyniowym.
Ustawiamy temperaturę piekarnika na 175°C (bez termoobiegu). Wyjmujemy formę z lodówki, przekładamy masę serową, wyrównujemy z wierzchu. Na dno piekarnika stawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem (ok. 1-1,5 litra) – dzięki wytworzonej podczas pieczenia parze wodnej, sernik pozostanie wilgotny i nie popęka. Na środkową półkę wstawiamy formę z sernikiem, pieczemy przez 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 160 °C i pieczemy przez kolejne 40 minut. Wyłączamy piekarnik, po 10 minutach delikatnie uchylamy drzwiczki piekarnika. Sernik wyjmujemy, dopiero gdy całkowicie ostygnie. Zimny sernik wstawiamy do lodówki, wyjmujemy z formy po 3-4 godzinach, gdy masa całkowicie stężeje. Dekorujemy pierniczkami, bakaliami lub owocami w cukrze.