![Sernik korzenny z polewą krówkową [PRZEPIS]...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/de/d3/6388c2ab4cd71_o_large.jpg)
Sernik korzenny z polewą krówkową [PRZEPIS]
Składniki na masę serową:
1 kg sera sernikowego
3 jaja z chowu ściółkowego lub wolnego wybiegu
150 g cukru
20 g mąki pszennej (jedna czubata łyżeczka)
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
400 g dyni (można zastąpić mrożoną)
2-3 krople aromatu waniliowego
Składniki na spód:
160 g ciastek korzennych
50 g masła
Składniki na polewę:
15-20 sztuk krówek
40 g masła
150 ml mleka
Rekomendowana tortownica – śr. 22 cm (w przypadku użycia większej, sernik wyjdzie niższy)
Wykonanie
Na początek przygotowujemy spód - ciastka korzenne mielemy w blenderze lub drobno kruszymy. Mieszamy z rozpuszczonym masłem, wykładamy na wysmarowaną tortownicę i pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut.
Przygotowujemy puree z dyni – pokrojoną dynię pieczemy w piekarniku lub na patelni do miękkości, a następnie blendujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Do zmiksowanego na gładką masę sera dodajemy stopniowo pozostałe składniki: cukier, jajka, zimne puree z dyni, budyń, aromat waniliowy, mąkę. Cały czas mieszamy na średnich obrotach do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Wylewamy ją na przygotowany spód.
Ciasto pieczemy w funkcji góra-dół (nie włączamy termoobiegu!) najpierw przez 15 minut w 180 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy przez ok. 1 h 30 minut.
Sernik musi dobrze ostygnąć, dlatego pozostawiamy go w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami (nawet na całą noc).
Przygotowując polewę, rozpuszczamy masło, wlewamy mleko i dodajemy krówki. Podgrzewamy w garnuszku na małym ogniu, cały czas mieszając. Gotujemy aż krówki się rozpuszczą, a całość odpowiednio zgęstnieje (może to zająć kilkanaście minut).
Polewę krówkową wylewamy na ostudzony sernik. Będzie się pięknie prezentowała udekorowany ciasteczkami i cukierkami.
Smacznego!
Przepis Fermy Drobiu Jokiel