Pyszne ciasto na Boże Narodzenie! Dla Pań z KGW w Konaszówce (gmina Książ Wielki) przygotowania do świąt Bożego Narodzenia są równie przyjemne jak samo świętowanie. - Dania wigilijne i szczególna atmosfera Świąt Bożego Narodzenia to chyba to, na co czeka każdy z nas cały rok.
Oprócz tradycyjnego barszczu z uszkami, klusek z makiem, kapusty z grochem i smażonego karpia proponujemy troszkę odmiany na stole - mówią Panie.
Składniki:
- 3 szklanki maki pszennej
- 3 jajka
- 25 dag masła szklanka cukru
- 1/2 szklanki miodu prawdziwego
- 2 łyżki śmietany kwaśnej
- łyżeczka sody
- łyżka kakao
- dżem
Składniki na masę:
- 1/2 l mleka
- 9 łyżek kaszy manny
- 2 kostki masła
- olejek rumowy
Wykonanie:
Do rondelka wlać mleko, włożyć masło, miód i cukier. Podgrzewać mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Zdjąć z ognia i pozostawić na 15 minut do ostygnięcia. Mąkę przesiać z sodą i kakao. Przestudzoną masę wymieszać z jajkami, śmietaną i mąką z dodatkami. Ciasto podzielić na trzy części. Każdy placek piec 20 minut w temperaturze 180 st. Po wystygnięciu przełożyć masą grysikową i powidłami. Wierzch udekorować rozpuszczoną czekoladą.
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Źródło: Agencja TVN
