https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta na Boże Narodzenie. Ciasto miodownik Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Ciasto z miodem na Boże Narodzenie. Sprawdźcie przepis!

Pyszne ciasto na Boże Narodzenie! Dla Pań z KGW w Konaszówce (gmina Książ Wielki) przygotowania do świąt Bożego Narodzenia są równie przyjemne jak samo świętowanie. - Dania wigilijne i szczególna atmosfera Świąt Bożego Narodzenia to chyba to, na co czeka każdy z nas cały rok.

Oprócz tradycyjnego barszczu z uszkami, klusek z makiem, kapusty z grochem i smażonego karpia proponujemy troszkę odmiany na stole - mówią Panie.

Składniki:

  • 3 szklanki maki pszennej
  • 3 jajka
  • 25 dag masła szklanka cukru
  • 1/2 szklanki miodu prawdziwego
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • łyżeczka sody
  • łyżka kakao
  • dżem

Składniki na masę:

  • 1/2 l mleka
  • 9 łyżek kaszy manny
  • 2 kostki masła
  • olejek rumowy

Wykonanie:

Do rondelka wlać mleko, włożyć masło, miód i cukier. Podgrzewać mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Zdjąć z ognia i pozostawić na 15 minut do ostygnięcia. Mąkę przesiać z sodą i kakao. Przestudzoną masę wymieszać z jajkami, śmietaną i mąką z dodatkami. Ciasto podzielić na trzy części. Każdy placek piec 20 minut w temperaturze 180 st. Po wystygnięciu przełożyć masą grysikową i powidłami. Wierzch udekorować rozpuszczoną czekoladą.

Zobacz też:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz też:

Źródło: Agencja TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska