Pierniki na Boże Narodzenie. Przepisem na orkiszowy piernik drożdżowy podzieliła się nasza Czytelniczka Andżelika Knop. Przepis na blachę o wymiarach 24x 11cm.
Składniki na ciasto
- 15 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki zaparzonej kawy
- 250 g mąki orkiszowej
- 2 łyżki oleju kokosowego
- łyżka miodu
- 30 g cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- łyżeczka cynamony
- 100 g żurawiny suszonej
- 50 g rodzynek
Składniki na kruszonkę:
- 50 g mąki orkiszowej
- 30 g masła
- łyżeczka przyprawy do pierników
- 2 łyżki miodu
Wykonanie
Kawę zaparz. Do przestudzonej kawy dodaj pokruszone drożdże i dokładnie mieszaj, aż się rozpuszczą. Do miski dodaj pozostałe składniki: mąkę, olej, miód, cukier, sól, przyprawę do pierników i cynamon. Następnie dodaj rozpuszczone drożdże. Całość dokładnie wyrabiaj na gładkie, ciasto, po czym odstaw je do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Do wyrośniętego ciasta dodaj bakalie, a następnie ponownie wyrabiaj. Keksówkę wysmaruj masłem, przełóż do niej gotowe ciasto.
Z podanych składników zagnieć kruszonkę i posyp nią ciasto. Piecz ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Źródło: Agencja TVN
