https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta na Boże Narodzenie. Orkiszowy piernik drożdżowo-kawowy [PRZEPIS]

mad
Orkiszowy piernik drożdżowo-kawowy na Boże Narodzenie.
Orkiszowy piernik drożdżowo-kawowy na Boże Narodzenie. Fot. Andżelika Knop
Przepis na nietypowy piernik na święta.

Pierniki na Boże Narodzenie. Przepisem na orkiszowy piernik drożdżowy podzieliła się nasza Czytelniczka Andżelika Knop. Przepis na blachę o wymiarach 24x 11cm. 
 
Składniki na ciasto 

  • 15 g świeżych drożdży 
  • 3/4 szklanki zaparzonej kawy 
  • 250 g mąki orkiszowej 
  • 2 łyżki oleju kokosowego 
  • łyżka miodu 
  • 30 g cukru waniliowego 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników 
  • łyżeczka cynamony 
  • 100 g żurawiny suszonej 
  • 50 g rodzynek 

Składniki na kruszonkę: 

  • 50 g mąki orkiszowej 
  • 30 g masła 
  • łyżeczka przyprawy do pierników 
  • 2 łyżki miodu 

Wykonanie
Kawę zaparz. Do przestudzonej kawy dodaj pokruszone drożdże i dokładnie mieszaj, aż się rozpuszczą. Do miski dodaj pozostałe składniki: mąkę, olej, miód, cukier, sól, przyprawę do pierników i cynamon. Następnie dodaj rozpuszczone drożdże. Całość dokładnie wyrabiaj na gładkie, ciasto, po czym odstaw je do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. 
Do wyrośniętego ciasta dodaj bakalie, a następnie ponownie wyrabiaj. Keksówkę wysmaruj masłem, przełóż do niej gotowe ciasto.  
Z podanych składników zagnieć kruszonkę i posyp nią ciasto. Piecz ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz też:

Źródło: Agencja TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska