Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta na Boże Narodzenie. Piernik staropolski dojrzewający [PRZEPIS]

Anna Cyganik-Idęć
Przepis na piernik świąteczny staropolski dojrzewający.

Staropolski piernik dojrzewający - przepis. Anna Cyganik-Idęć, autorka bloga Mania Wypiekania poleca na święta piernik staropolski dojrzewający. Piernik musi "dojrzewać" około pięciu tygodni.

Składniki na ciasto

  • 500g miodu (najlepiej lipowego)
  • 250g masła
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej (rozpuścić w połowie szklanki mleka)
  • 80 g przyprawy do piernika (2 opakowania sklepowej przyprawy)
  • pół łyżeczki soli
  • pół szklanki zmielonych migdałów (opcjonalnie)

Składniki na masę i polewę

  • słoik powideł śliwkowych (lub dwa słoiki, jeśli chcemy mieć grubą warstwę) można także do przełożenia jednej warstwy użyć tzw. czekośliwki
  • masa marcepanowa (opcjonalnie)
  • bakalie – orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki (opcjonalnie)
  • czekolada lub lukier do polania (opcjonalnie)

Wykonanie
Miód, cukier i masło podgrzać, aż prawie zaczną wrzeć, potem ostudzić. Gdy masa będzie już chłodna, dodać mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól, przyprawę do piernika i zmielone migdały. Ciasto zmiksować (hakami) i przełożyć do emaliowanego garnka lub kamionkowej miski (np. makutry). Przykryć ściereczką, obwiązać sznurkiem i odłożyć w chłodne miejsce na minimum 4 tygodnie. Można włożyć garnek na górną półkę lodówki, położyć na balkonie, włożyć do piwnicy, spiżarni. Ważne, by było tam zimno, ale nie lodowato. Nie może być też za ciepło, bo ciasto zjełczeje.

Po 4 tygodniach (a najlepiej po 5) podzielić ciasto na 3 części. Rozwałkować każdą z nich i piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli placki wyjdą niezbyt grube, to piec trochę krócej (ok. 15 minut). Po upieczeniu ciasto odłożyć do wystudzenia.

Powidła przełożyć na patelnię i dodać pokrojone bakalie według uznania. Rozgrzać je, by się lekko skarmelizowały, a następnie ciepłą masą przełożyć pierniki. Jedną warstwę można przełożyć powidłami, a drugą np. masą marcepanową lub czekośliwką. Po przełożeniu przykryć piernik papierem do pieczenia lub pergaminem i obciążyć, np. książkami, by skruszał.
Przed podaniem powinien leżeć z obciążeniem ok. 5 dni.

Zobacz też:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz też:

Źródło: Agencja TVN

od 7 lat
Wideo

21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska