
Jakie smaczne ciasta przygotować na święta Bożego Narodzenia 2024? Zobaczcie przepisy naszych Czytelników. Na zdjęciu ciasto marchewkowe z ananasem, orzechami i kokosem oraz polewą z serka. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE - znajdziesz tam przepisy na kolejne ciasta na święta.

Ciasto marchewkowe z ananasem, orzechami i kokosem oraz polewą z serka [PRZEPIS]
Składniki (blaszka 20x30 cm):
1 puszka ananasa w lekkim syropie
2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 duże jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki maślanki
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki (ok 2-3 duże marchewki)
1/4 szklanki wiórków kokosowych
garść posiekanych orzechów włoskich
Składniki na polewę z serka:
2 opakowania śniadaniowego serka śmietankowego
1/2 szklanki cukru pudru ( lub więcej jeżeli polewa ma być słodka)
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
Wykonanie ciasta marchewkowego
Rozgrzej piekarnik do 180C. Foremkę natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.
Ananas odsącz i pokrój na drobne kawałki. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, imbir, gałkę. W osobnej misce ubij jajka z cukrem, dodaj maślankę, olej, ekstrakt z wanilii, sok i skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekany ananas i startą marchewkę.
Wymieszaj suche składniki z mokrymi za pomocą łyżki lub szpatułki. Na koniec wmieszaj posiekane orzechy włoskie.
Przelej ciasto do foremki. Piecz 50 - 55 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź.
Wykonanie polewy
Wszystkie składniki polewy wymieszaj na jednolitą maskę. Ostudzone ciasto posmaruj polewą i udekoruj orzechami włoskimi.
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej

Sernik nieco inaczej: sernik gotowany babci Helenki
Składniki na ciasto
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
3/4 kostki margaryny
około 1/2 szklanki śmietany 12%
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie ciasta
Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Śmietany dodajemy tyle, żeby ciasto ładnie się zagniotło. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 równe części i rozwałkowujemy na grubość około 5-10 mm, powierzchnią odpowiadające blasze do pieczenia 25x35 cm. Pieczemy na zloty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Upieczone blaty odstawiamy do wystudzenia.
Składniki na masę serową
1 kg tłustego białego sera
2 jajka
1 kostka margaryny
2 szklanki cukru pudru
50 g mąki ziemniaczanej
aromat waniliowy
3 garści rodzynek (opcjonalnie)
Wykonanie masy
Ser mielimy w maszynce i przekładamy do garnka. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, 2 jajka, 2 szklanki cukru pudru i aromat waniliowy. Całość gotujemy ciągle mieszając, tak żeby masa serowa się nie przypaliła i żeby nie było grudek. W razie potrzeby masę można przez chwilę poucierać okrągłą pałką. Masę odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, rodzynki, dokładnie mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy.
Przełożenie ciasta
Jedno upieczone ciasto kładziemy na dnie formy w której się piekło. Wykładamy na nie przestudzoną masę serową i równomiernie rozprowadzamy. Przykrywamy drugim upieczonym ciastem i odstawiamy na kilkanaście godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Sernik można udekorować również rozetkami z ulubionej konfitury i listkami mięty.
Przepis Anny Loski

Domową szarlotka z bezą. Jak u babci
Składniki na ciasto:
180 g mąki pszennej
100 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
szczypta soli
1 żółtko jaja M lub L
2 łyżki cukru
1 łyżeczka śmietany 18%
Składniki na nadzienie:
1 kg jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
sok z połowy pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na bezę:
4 białka jaj M lub L
150 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
opcjonalnie 3 łyżki cukru (w przypadku kwaśnych jabłek)
Wykonanie szarlotki
Mąkę przesiać do malaksera, dodać masło i wstępnie wymieszać (jeżeli nie mamy malaksera, można to zrobić ręcznie). Następnie dodać żółtko, śmietanę, cukier i sól. Zagnieść ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na minimum 1 h do lodówki.
Formę (22 cm) posmarować masłem i oprószyć mąką. Po upływie czasu, ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na oprószonym mąką blacie a następnie wyłożyć nim blachę (najpierw koło na spód, a potem brzegi). Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i posypać suchymi nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą, soczewicą). Piec 15 min (190°C) w trybie góra-dół. Następnie zdjąć papier z nasionami i piec dodatkowe 15 minut.
Obrane, pocięte w dużą kostkę jabłka zasmażyć z cukrem i sokiem z pomarańczy do miękkości (kawałki powinny być nadal widoczne). Pod koniec smażenia dodać cynamon, a po zdjęciu patelni z kuchenki - dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Ponieważ ciasto z bezą jest bardzo słodkie, można zrezygnować z dosładzania jabłek. Gotową masę owocową wyłożyć na upieczony spód.
Białka ubić, następnie powoli (łyżka po łyżce) dodawać cukier i kontynuować ubijanie do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pod koniec ubijania piany z cukrem dodać łyżeczkę soku z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Powstałą pianę wyłożyć na jabłka i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C (w trybie góra-dół).
Szarlotkę należy podawać ostudzoną.
Smacznego!
Przepis Fermy Drobiu Jokiel