5 z 14
Ciasto na biszkopcie z masą budyniową, bezą kokosową i...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Ciasto na biszkopcie z masą budyniową, bezą kokosową i ananasem z dodatkiem rumu

Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
4 łyżki oleju
1/2 łyżki proszku do pieczenia
1/2 łyżki octu

Beza kokosowa:
4 białka
2/3 szklanki cukru
20 dag wiórków koksowych

Poncz:
100 ml rumu
sok z połowy cytryny

Masa:
1/2 litra mleka
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego
2,5 łyżki cukru
1 kostka masła
1 puszka ananasa

Dodatkowo:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżeczki mleka

Wykonanie:
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodawać kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 24x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Beza kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Z przestudzonego ciasta zdjąć folię.
3. Masa: Z mleka odlać 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotować razem cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać mąki oraz żółtka. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i gotować 2 minuty. Budyń odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimny budyń, utrzeć. Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Owoce dodać do masy i wymieszać.
4. Poncz: Rum wymieszać z sokiem z cytryny. Ponczem nasączyć biszkopt.
5. Na biszkopt wyłożyć masę z ananasem, wyrównać. Na masie ułożyć bezę kokosową. Czekoladę rozpuścić z mlekiem nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta zrobić z polewy esy floresy. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

6 z 14
Ciasto z makiem i jabłkami na świąteczny stół...
fot. Fot. KGW z Białki

Ciasto z makiem i jabłkami na świąteczny stół

Składniki
6 dużych jabłek
9 jajek
9 łyżek kaszy manny
1 szklanka orzechów włoskich zmielonych lub posiekanych (mogą być migdały lub orzechy laskowe)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna
45 dag cukru(można trochę mniej)
30 dag maku sparzonego i zmielonego 2 razy lub mielonego z torebki (nie masa makowa gotowa)

Wykonanie
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać powoli po żółtku, dobrze utrzeć. Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do masy dodać mak, jabłka i pozostałe składniki. Ubić pianę z białek i dodać na koniec dokładnie mieszając. Piec około godziny, można polać polewą i dowolnie udekorować.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

7 z 14
Prosty wieniec z ciasta francuskiego z makiem i bakaliami...
fot. Fot. archiwum

Prosty wieniec z ciasta francuskiego z makiem i bakaliami

Składniki
2 opakowania ciasta francuskiego
3 łyżki płynnego miodu
2 jajka
450 g masy makowej Bakalland
100 g żurawiny całe owoce Bakalland
100 g rodzynek sułtańskich Bakalland

Wykonanie
Ciasto rozkładamy na papierze do pieczenia. W rondelku przygotowujemy nadzienie. Masę makową, żurawinę i rodzynki mieszamy z miodem i delikatnie podgrzewamy przez ok. 2 minuty. Masę przekładamy na ciasto i przykrywamy drugim prostokątem ciasta. Następnie ciasto tniemy na równie paski, które przekładamy na przemian. Gotowe ciasto formujemy w okrąg i smarujemy delikatnie żółtkami. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy przez ok. 15 minut aż ciasto się zarumieni. Gotowe ciasto możemy dodatkowo ozdobić owocami np. żurawiną lub porzeczką.

8 z 14
Ciasto mocno alkoholowe „pijana zakonnica”...
fot. Fot. Andżelika Knop

Ciasto mocno alkoholowe „pijana zakonnica”

Składniki na biszkopt
7 jaj
7 łyżek cukru
3 łyżki mąki tortowej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka octu winnego

Składniki na krem
szklanka wody
pół kostki margaryny (można zamienić na masło)
2 łyżki kakao
pół tabliczki gorzkiej czekolady,
szklanka cukru
około 100-200 ml wódki

Dodatkowo na wierzch
0,75 l śmietanki kremówki (3 opakowania)
1 fix do śmietany
czubata łyżka cukru pudru
dwie kokosowe princessy (lub inny tego typu batonik)

Wykonanie
Biszkopt. Białka ubić, stopniowo dodawać cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet.
Piec w brytfannie o wymiarach 26-28 cm przez około 45 minut w temperaturze 160 stopni, bez termoobiegu – 180.
Gdy lekko przestygnie, końcówką łyżki drewnianej zrobić otwory na około połowę wysokości.
Krem. Do rondla wlać około pół szklanki wody i gotować na wolnym ogniu. Margarynę, wodę, kakao, czekoladę i cukier przełożyć do metalowej miski, następnie umieścić ją na rondlu. W ten sposób składniki kremu rozpuszczą się na parze i unikniemy przypalenia. Gdy wszystko ładnie się rozpuści, wlać wódkę, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Letni krem przelać na biszkopt, tak aby zakrył otwory.
Śmietanę ubić z cukrem i fixem, wyłożyć na wierzch ciasta. Wyrównać wierzch.
Na koniec posypać ciasto startym batonikiem i pozostawić w lodówce do schłodzenia przez kilka godzin.
Przepis Andżeliki Knop

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

"Od świtu do świtu". Znamy szczegóły tegorocznych Wianków!

"Od świtu do świtu". Znamy szczegóły tegorocznych Wianków!

800 plus pod lupą – nadchodzą zmiany. Co musisz wiedzieć?

800 plus pod lupą – nadchodzą zmiany. Co musisz wiedzieć?

Natychmiast usuń z telefonu aplikacje z tej listy. Wyciągają od ciebie pieniądze

Natychmiast usuń z telefonu aplikacje z tej listy. Wyciągają od ciebie pieniądze

Zobacz również

"Od świtu do świtu". Znamy szczegóły tegorocznych Wianków!

"Od świtu do świtu". Znamy szczegóły tegorocznych Wianków!

Wiedźmin jako... kot? Galeria postaci z sagi w kocim wydaniu powala. To hit!

Wiedźmin jako... kot? Galeria postaci z sagi w kocim wydaniu powala. To hit!