
Ciasto na biszkopcie z masą budyniową, bezą kokosową i ananasem z dodatkiem rumu
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
4 łyżki oleju
1/2 łyżki proszku do pieczenia
1/2 łyżki octu
Beza kokosowa:
4 białka
2/3 szklanki cukru
20 dag wiórków koksowych
Poncz:
100 ml rumu
sok z połowy cytryny
Masa:
1/2 litra mleka
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego
2,5 łyżki cukru
1 kostka masła
1 puszka ananasa
Dodatkowo:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżeczki mleka
Wykonanie:
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodawać kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 24x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Beza kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Z przestudzonego ciasta zdjąć folię.
3. Masa: Z mleka odlać 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotować razem cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać mąki oraz żółtka. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i gotować 2 minuty. Budyń odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimny budyń, utrzeć. Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Owoce dodać do masy i wymieszać.
4. Poncz: Rum wymieszać z sokiem z cytryny. Ponczem nasączyć biszkopt.
5. Na biszkopt wyłożyć masę z ananasem, wyrównać. Na masie ułożyć bezę kokosową. Czekoladę rozpuścić z mlekiem nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta zrobić z polewy esy floresy. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Ciasto z makiem i jabłkami na świąteczny stół
Składniki
6 dużych jabłek
9 jajek
9 łyżek kaszy manny
1 szklanka orzechów włoskich zmielonych lub posiekanych (mogą być migdały lub orzechy laskowe)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna
45 dag cukru(można trochę mniej)
30 dag maku sparzonego i zmielonego 2 razy lub mielonego z torebki (nie masa makowa gotowa)
Wykonanie
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać powoli po żółtku, dobrze utrzeć. Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do masy dodać mak, jabłka i pozostałe składniki. Ubić pianę z białek i dodać na koniec dokładnie mieszając. Piec około godziny, można polać polewą i dowolnie udekorować.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Prosty wieniec z ciasta francuskiego z makiem i bakaliami
Składniki
2 opakowania ciasta francuskiego
3 łyżki płynnego miodu
2 jajka
450 g masy makowej Bakalland
100 g żurawiny całe owoce Bakalland
100 g rodzynek sułtańskich Bakalland
Wykonanie
Ciasto rozkładamy na papierze do pieczenia. W rondelku przygotowujemy nadzienie. Masę makową, żurawinę i rodzynki mieszamy z miodem i delikatnie podgrzewamy przez ok. 2 minuty. Masę przekładamy na ciasto i przykrywamy drugim prostokątem ciasta. Następnie ciasto tniemy na równie paski, które przekładamy na przemian. Gotowe ciasto formujemy w okrąg i smarujemy delikatnie żółtkami. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy przez ok. 15 minut aż ciasto się zarumieni. Gotowe ciasto możemy dodatkowo ozdobić owocami np. żurawiną lub porzeczką.

Ciasto mocno alkoholowe „pijana zakonnica”
Składniki na biszkopt
7 jaj
7 łyżek cukru
3 łyżki mąki tortowej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka octu winnego
Składniki na krem
szklanka wody
pół kostki margaryny (można zamienić na masło)
2 łyżki kakao
pół tabliczki gorzkiej czekolady,
szklanka cukru
około 100-200 ml wódki
Dodatkowo na wierzch
0,75 l śmietanki kremówki (3 opakowania)
1 fix do śmietany
czubata łyżka cukru pudru
dwie kokosowe princessy (lub inny tego typu batonik)
Wykonanie
Biszkopt. Białka ubić, stopniowo dodawać cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet.
Piec w brytfannie o wymiarach 26-28 cm przez około 45 minut w temperaturze 160 stopni, bez termoobiegu – 180.
Gdy lekko przestygnie, końcówką łyżki drewnianej zrobić otwory na około połowę wysokości.
Krem. Do rondla wlać około pół szklanki wody i gotować na wolnym ogniu. Margarynę, wodę, kakao, czekoladę i cukier przełożyć do metalowej miski, następnie umieścić ją na rondlu. W ten sposób składniki kremu rozpuszczą się na parze i unikniemy przypalenia. Gdy wszystko ładnie się rozpuści, wlać wódkę, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Letni krem przelać na biszkopt, tak aby zakrył otwory.
Śmietanę ubić z cukrem i fixem, wyłożyć na wierzch ciasta. Wyrównać wierzch.
Na koniec posypać ciasto startym batonikiem i pozostawić w lodówce do schłodzenia przez kilka godzin.
Przepis Andżeliki Knop