
Sernik z brzoskwiniami na świąteczny stół
Składniki na ciasto:
250 g mąki
2 jaja M lub L
140 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
140 g margaryny
Składniki na masę serową:
1 kg sera białego
1 i 1/4 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1/2 szklanki oleju
2 całe jajka M lub L
4 żółtka
1 szklanka cukru
½ kg świeżych brzoskwiń lub 1 puszka brzoskwiń
Wykonanie
Składniki na ciasto mieszamy, a po zagnieceniu ciasta wykładamy nim blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Jajka, żółtka i cukier ucieramy mikserem, następnie dodajemy zmielony twaróg, mleko, suchy budyń, cukier wanilinowy i olej. Brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Wylewamy ją na ciasto i pieczemy w temperaturze 200°C przez 60 minut. Po 20 minutach dobrze jest przykryć ciasto folią aluminiową, aby zapobiec spaleniu wierzchu. Smacznego!
Przepis Fermy Drobiu Jokiel

Rewelacyjne ciasto na biszkopcie „Poezja”
Składniki na ciemny biszkopt
6 jajek
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki
2 łyżki kakao
szczypta proszku do pieczenia
Składniki na masę kawową
masło (miękkie)
5 łyżek cukru pudru
3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub mała kawa espresso zrobiona w ekspresie lub kafetierce
2-3 łyżeczki likieru kawowego (opcjonalnie)
Składniki na biszkopt orzechowy
łyżka miodu
łyżka mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
5 białek
3/4 szklanki cukru
250 g orzechów włoskich (posiekanych/zmielonych)
Składniki na masę kajmakową
puszka mleka skondensowanego - słodzonego lub gotowa masa krówkowa
Składniki na polewę czekoladową
150-200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
2-3 łyżki masła
Wykonanie
Ciemny biszkopt. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę. Na żółtka wykładać partiami pianę i mąkę wymieszaną z proszkiem. Dodać kakao. Delikatnie wymieszać. Masę wlać do formy prostokątnej, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 st. przez ok. 30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta, biszkopt przekroić na dwie części.
Masa kawowa. Masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Kawę rozpuścić w minimalnej ilości wody. Dodać kawę i cukier puder, zmiksować. Jeśli ktoś chce, może dodać likier kawowy. Jeśli masa jest mało słodka, to ilość cukru pudru można zwiększyć - wszystko zależy od upodobań. To samo dotyczy ilości kawy. Masę można cały czas próbować i dodawać cukru i kawy, tak, aby masa po prostu smakowała.
Biszkopt orzechowy. Białka ubić (w dużej misce), podczas ubijania dodając cukier. Do białek dodać mąkę, miód, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Na końcu wsypać posiekane orzechy i ostrożnie połączyć z masą. Biszkopt orzechowy piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa kajmakowa. Włożyć puszkę z mlekiem skondensowanym do garnka z wodą (tak, by woda ją całą zakrywała) i gotować przez około 1,5 godziny. Po tym czasie ostudzić i gotowe. Uwaga! Nie otwierać puszki zbyt wcześnie, gdyż ciśnienie, które się w niej tworzy, może spowodować wybuch wrzącej masy i Was poparzyć, a przy okazji obkleić Wam całą kuchnię.
Polewa czekoladowa. Masło wraz z połamaną na kawałki czekoladą wrzucić do rondelka i rozpuścić w kąpieli wodnej. Można także użyć gotowej polewy, wykonując ją zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polać ciasto. Dopóki czekolada nie zastygnie, można ją posypać kawałkami orzechów włoskich.
Położenie ciasta (od dołu). Połowa biszkoptu ciemnego, masa kawowa, biszkopt orzechowy, masa kajmakowa, połowa biszkoptu ciemnego, polewa czekoladowa.
Przepis Anny Cyganik-Ideć

Mus z trzech czekolad
Składniki
20 dag kruchych ciastek
25 dag kostki do pieczenia Kasia
15 dag czekolady deserowej
15 dag czekolady mlecznej
20 dag czekolady białej
1200 mililitrów śmietany 36 proc.
6 łyżeczek żelatyny
1 szklanka wody
kakao lub starta czekolada do posypania
Wykonanie
Ciastka rozkruszyć ręcznie lub zmiksować blenderem i wymieszać ze 100 g roztopionej kostki do pieczenia Kasia. Całość zagnieść i wykleić ciastem spód tortownicy. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę deserową z kostką do pieczenia Kasia (50 g). W mniejszej misce wymieszać 2 łyżeczki żelatyny z 1/3 szklanki wody. Kiedy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją w gorącej kąpieli.
Ubić 400 ml śmietany, ale nie na sztywno. Dodać 2-3 łyżki śmietany do podgrzanej żelatyny, wymieszać i dodać wszystko do roztopionej czekolady i wymieszać z ubitą śmietaną.
Gotową masę przelać na kruchy spód do formy i odstawić do lodówki na 15-20 minut, aby stężało. W tym czasie przygotować kolejne warstwy czekolady – najpierw mleczną, a na koniec białą. Mus powinien być gotowy po 2-3 godzinach, ale najlepiej zostawić go w lodówce na całą noc. Przed podaniem deser posypać kakao lub startą czekoladą.

Domowa karpatka
Składniki na ciasto
1/2 kostki margaryny
szklanka wody
szklanka mąki
5 jajek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem
1/2 litra mleka (3,2 proc.)
3 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1/2 kostki margaryny Kasi
kostka masła
szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
Wykonanie
Ciasto. Wodę i margarynę zagotować, wsypać do wrzątku mąkę i jeszcze przez chwilę mieszając pozostawić na ogniu. Kiedy ciasto jest gładkie i jednolite, odstawić do ostygnięcia. Do ciepłego jeszcze ciasta wbić po jednym jajku i zmiksować tak, aby połączyły się z gotowanym ciastem. Na koniec wsypać proszek do pieczenia, szczyptę soli i dokładnie utrzeć.
Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć na wysmarowane tłuszczem dwie blaszki o wymiarach25 x 35 cm i piec w temperaturze 18 stopni około 40 minut. Ciasto jest upieczone, gdy przesuwa się na blaszce i nie jest przyklejone do dna.
Krem. Żółtka, cukier waniliowy, mąkę i 1/2 szklanki mleka zmiksować. Pozostałe mleko zagotować i połączyć z przygotowanymi wcześniej składnikami. Gęsty budyń, który powstał, pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Masło, margarynę i cukier puder utrzeć na puszystą masę, dodając po łyżce ostudzonego budyniu. Kiedy masa jest już gotowa, można dodać 50 g alkoholu, co powoduje utrzymanie puszystości.
Masę wyłożyć na jedno ciasto i starać się rozsmarować na wszystkich górkach (aby dobrze przylegało górne ciasto i nie odklejało się podczas krojenia), przykryć drugim plackiem i dobrze docisnąć, jednocześnie uważając, aby nie pokruszyć wystających pagórków, gdyż będzie nie ładnie wyglądać. Całość posypać cukrem pudrem i Karpaty gotowe.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej