
Domowe ciasto W-Z
Składniki
Ciasto:
1/2 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
2 jajka
2 łyżki kakao
2 łyżki dżemu owocowego
1 łyżeczka sody
2 szklanki mąki
Masa:
1 kostka miękkiego masła
7 łyżek cukru pudru
1 serek śmietankowy 200 g
Wykonanie
Przygotowanie ciasta - jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać margarynę i mleko. Dosypać dodać kakao, sodę i stopniowo wsypywać przesianą wcześniej mąkę. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 mi w temperaturze 150 stopni.
Przygotowanie masy:
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać serek. Zmiksować na gładką masę.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Dolną część posmarować dżemem, a następnie wyłożyć przygotowaną masę. Przyłożyć drugą częścią ciasta. Wierzch można polać czekoladą:
Ciasto można udekorować bezą lub rozetką z masy (wcześniej należy odłożyć część do dekoracji).
Przepis Agnieszki Krawczyk