Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Smaki dzieciństwa: ciasto „cielaczek” z masą serową...
fot. Fot. Anna Cyganik-Idęć

Ciasta na weekend. TOP 15 pysznych i sprawdzonych przepisów na domowe słodkości od naszych Czytelników [Przepisy, zdjęcia, opis wykonania]

Smaki dzieciństwa: ciasto „cielaczek” z masą serową

Składniki na ciasto
250 g masła
1,5 szklanki cukru
2  szklanki mąki
4 łyżki kakao
łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
4 łyżki wody

Składniki na masę serową
500 g sera białego
szklanka cukru
budyń śmietankowy (bez cukru)
pół kostki masła (miękkiego)
2 jajka

Wykonanie
Masło, cukier, kakao, cukier waniliowy i wodę zagotować w rondelku. Rozdzielić białka od żółtek. Gdy masa w rondelku się wystudzi dodać żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na samym końcu dodać ubite (na sztywno) białka. Ciasto wylać na prostokątną blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki masy serowej wrzucić do miski i zmiksować. Masę nakładać kupkami na ciemne ciasto. 
Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni.
Przepis Anny Cyganik-Idęć

Zobacz również

Górnik - Stal LIVE! Zabrzanie chcą zmazać plamę po kompromitacji w Krakowie

Górnik - Stal LIVE! Zabrzanie chcą zmazać plamę po kompromitacji w Krakowie

Dawid Kroczek: Teraz role się odwróciły

Dawid Kroczek: Teraz role się odwróciły

Polecamy

Takiego wydarzenia w Nowym Sączu, jak HOLI Festival Kolorów, jeszcze nie było

Takiego wydarzenia w Nowym Sączu, jak HOLI Festival Kolorów, jeszcze nie było

Chciał kraść samochody spod lotniska w Krakowie i... zupełnie się pogubił

Chciał kraść samochody spod lotniska w Krakowie i... zupełnie się pogubił

PTTK zaprasza na weekendowe wycieczki

PTTK zaprasza na weekendowe wycieczki