
Ciasta na weekend. TOP 15 pysznych i sprawdzonych przepisów na domowe słodkości od naszych Czytelników [Przepisy, zdjęcia, opis wykonania]
Smaki dzieciństwa: ciasto „cielaczek” z masą serową
Składniki na ciasto
250 g masła
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki
4 łyżki kakao
łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
4 łyżki wody
Składniki na masę serową
500 g sera białego
szklanka cukru
budyń śmietankowy (bez cukru)
pół kostki masła (miękkiego)
2 jajka
Wykonanie
Masło, cukier, kakao, cukier waniliowy i wodę zagotować w rondelku. Rozdzielić białka od żółtek. Gdy masa w rondelku się wystudzi dodać żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na samym końcu dodać ubite (na sztywno) białka. Ciasto wylać na prostokątną blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki masy serowej wrzucić do miski i zmiksować. Masę nakładać kupkami na ciemne ciasto.
Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni.
Przepis Anny Cyganik-Idęć