
Zobaczcie przepisy na świąteczne makowce.

Tradycyjny bożonarodzeniowy makowiec Sylwii Ładygi
Składniki na ciasto
3 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania
3/4 szklanki letniego mleka
150 g masła
6 żółtek
50 g świeżych drożdży
5 łyżek cukru
szczypta soli
2 łyżki rumu
3 łyżki cukru wanilinowego
Składniki na masę makową
200 g mielonego maku
50 g cukru
70 g miodu
ok. 150 g bakalii (orzechy, morele, śliwki, kandyzowana skórka pomarańczowa)
150 ml mleka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
łyżeczka przyprawy do piernika
łyżeczka whisky (lub innego alkoholu)
Dodatkowo
5 białek
Wykonanie
Do ciepłego mleka dodać drożdże, łyżkę mąki i cukru. Zostawić w ciepłym miejscu na 10 minut. Masło rozpuścić, wystudzić. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać żółtka, pozostały cukier, cukier waniliowy, sól, rum, rozczyn i zagnieść ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać ostudzone masło.
Jeżeli ciasto się klei, dodać odrobinę mąki, jeśli jest za gęste, dodać kilka łyżek mleka. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką. Odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Masa makowa. Wszystkie bakalie drobno posiekać, włożyć do garnka. Dodać miód, obydwa cukry, przyprawę do piernika. Zalać mlekiem i alkoholem, a następnie podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając aż składniki się połączą. Dodać zmielony mak i dalej podgrzewać, aż mak napęcznieje. Masę makową wymieszać z ubitymi na sztywno białkami.
Ciasto podzielić na cztery części. Kawałki ciasta rozwałkować na kształt prostokąta na grubość ok. 3 mm. Na wierzch wyłożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwinąć w kształt rolady, a końce zawinąć pod spód. Roladę przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia i zawinąć w niego dwukrotnie, zostawiając ok. 1 cm luzu między ciastem a papierem (nie więcej).
Makowce ułożyć na dużej blaszce zostawiając spore odstępy między nimi. Piec ok. 30-35 minut w 190 stopniach.
Po upieczeniu roladę wystudzić i rozciąć papier. Wierzch polukrować.

Świąteczny makowiec z przepisu babci Magdaleny Nowak. Sekretem jest wyśmienicie przyprawiony mak
Składniki na masę makową
60 dag maku suchego
15 dag masła
szklanka cukru
2 jajka
łyżka miodu
2 łyżki dżemu truskawkowego
szklanka rodzynek
szklanka orzechów włoskich
pół szklanki skórki pomarańczowej
4 krople olejku migdałowego
Składniki na ciasto
70 dag mąki
3/4 szklanki cukru
18 dag masła
4 jajka
10 dag świeżych drożdży
szczypta soli
Wykonanie
Mak namoczyć na noc w ciepłym mleku, rano odsączyć przez sitko perlonowe, dwa razy przekręcić w maszynce z sitkiem o małych oczkach. Do tego dodać roztrzepane, całe jajka, roztopiony, przechłodzony tłuszcz i cukier. Dodać miód i dżem. Na koniec dołożyć pokrojone orzechy, skórkę i namoczone rodzynki, wszystko otoczone w łyżce mąki. Skropić 4 kroplami olejku. Dobrze wymieszać.
Masę można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce.
Drożdże rozczynić w połowie szklanki letniego mleka z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru. Mąkę i cukier połączyć z wyrośniętymi drożdżami, roztopionym tłuszczem, roztrzepanymi jajkami. Wyrobić ciasto, podzielić na trzy części. Pozostawić do wyrośnięcia pod lnianymi ściereczkami.
Każdy placek ciasta rozwałkować na okrąg, nałożyć masę makową, zwinąć sklejając końcówki. Kłaść na dużej blasze posmarowanej masłem i posypanej mąką, ,,szwem” do dołu. Makowce ponakłuwać widelcem co 4 cm.
Po 10 minutach włożyć do w nagrzanego do 120 stopni piekarnika, po chwili zwiększyć ciepłotę do 140 stopni, piec przez około godzinę. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku przez 10 min.
Polukrować.

Szybka rolada makowa z ciasta francuskiego dla zapracowanych Violetty Grzelki
Składniki
opakowanie ciasta francuskiego prostokątnego (25cmx50 cm)
puszka masy makowej (ok. 800 g)
bakalie np. płatki migdałów, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa
1 jajo
Wykonanie
Ciasto prostokątne podzielić w poprzek na pół, na równe kwadraty. Nałożyć obficie masę makową, rozsmarować nie dochodząc do brzegu i na warstwę maku rozsypać warstwę bakalii.
Ciasto zwinąć delikatnie w roladę, starając się go zbytnio nie dociskać. Posmarować z wierzchu jajkiem roztrzepanym z łyżką wody. Czynność powtórzyć. Piec obie rolady od razu, na papierze do pieczenia zgodnie ze wskazówkami producenta ciasta francuskiego (w temperaturze 180-210 stopni) - aż do ładnego zarumienienia się powierzchni ciasta - ok. 30 minut.
Po wystudzeniu pokroić grubo i nieco skośnie w plastry.
Uwaga! Masa makowa różni się u różnych producentów. Jeśli jest dość rzadka trzeba dać jej nieco mniej, aby nie rozmiękczyć ciasta. Jeśli zostanie mak, można go wykorzystać do kutii.