
Ciasto drożdżowe z domową masą makową Andżeliki Knop
Składniki na blachę o wymiarach 39x23 cm
3 szklanki mąki pszennej
50 g drożdży
3/4 szklanki cukru
6 żółtek
1/4 kostki masła
2 szklanki mleka
jajko
Składniki na masę makową
500 g mielonego maku
1,5 szklanki mleka
3/4 szklanki miodu
2 łyżki masła
skórka pomarańczowa
50 g suszonych moreli
orzechy włoskie
rodzynki
żurawina
Wykonanie
Masa makowa. Mak przesypać do rondla, dodać mleko i dotować do czasu aż ziarna zmiękną. W tym czasie pokroić morele i posiekać orzechy. Masło rozpuścić na wolnym ogniu z miodem. Gdy mak będzie już gotowy, odcedzić go i przełożyć do większej miski. Dodać bakalie oraz miód z masłem. Wymieszać.
Ciasto. Przygotować zaczyn: do miski rozkruszyć drożdże, zasypać je łyżeczką cukru, zalać szklanką ciepłego mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, na to wylać zarośnięty zaczyn. Żółtka roztrzepać z cukrem, dołożyć do pozostałych składników. Wyrabiać ciasto, stopniowo dodając letnie mleko. Na koniec dodać rozpuszczone masło, wyrabiać do czasu aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Następnie obsypać ciasto delikatnie mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Po około godzinie ponownie zagnieć ciasto, a następnie podzielić je na dwie części. Jedną z nich przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć na nie masę makową, rozprowadzając ją równomiernie po całej powierzchni ciasta.
Drugą część ciasta rozwałkować, pokroić w pasy (ok. 3cm szerokości). Każdy pas skręć wokół jego własnej osi. Na koniec przykryć masę makową świderkami z ciasta – układać je w centymetrowych odstępach.
Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto piec ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia.

Makowiec po japońsku z jabłkami i orzechami Karoliny Marczewskiej
Składniki
200 g maku
6 jajek
6 łyżek kaszy manny
3 duże jabłka starte na grubej tarce
125 masła
250 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
orzechy włoskie
Składniki na polewę czekoladową
60 g masła
2 łyżki cukru
2 łyżki zimnej wody
1 łyżka kakao
orzechy włoskie do posypania
Wykonanie
Mak sparzyć we wrzątku i skręcić 2 razy. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku i ucierać. Dodać sparzony i skręcony mak (po 1 łyżce), cały czas miksując mikserem, następnie kaszę mannę i jabłka, proszek do pieczenia oraz orzechy. Wymieszać dokładnie. Na koniec ubić białka, dodać 1 łyżkę cukru i delikatnie wymieszać całość drewnianą łyżką. Masę wyłożyć na blachę o wymiarach 25x33 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Przygotować polewę. Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier, wodę i kakao, chwilę gotować.
Polewą polać ciepłe ciasto. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Strucla drożdżowa z makiem Katarzyny Jaworek
Składniki na ciasto
25 dag mąki
8 dag margaryny
jajko
żółtko
3 dag drożdży
1,5 łyżki cukru pudru
łyżka cukru waniliowego
1,5 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
Składniki na masę makową
20 dag maku
jajko
5 dag margaryny
opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki cukru kryształu
5 dag bakalii (rodzynki, migdały, orzechy)
kilka kropli olejku migdałowego
Wykonanie
Masa makowa. Mak zaparzyć we wrzątku. Zemleć dwa razy. Do maku dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, bakalie oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Masę doprawić do smaku olejkiem migdałowym.
Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z margaryną. Dodać drożdże, jajko, żółtko, śmietanę, cukry oraz sól. Zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować, tworząc kwadrat o boku 40 cm. Na cieście rozsmarować masę makową. Zwinąć w rulon. Boki zlepić. Struclę zawinąć w papier do pieczenia i ułożyć na blaszce. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie piec 60 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczoną struclę polać lukrem lub polewą czekoladową.

Makowiec czekoladowy z orzechami i migdałami Justyny Cybulskiej
Składniki
500 g maku
100 g masła
1/2 szklanki brązowego cukru
3/4 szklanki płynnego miodu
50 g żurawiny
100 g posiekanych orzechów włoskich
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady startej na tarce
2 łyżki zmielonych migdałów
2 łyżeczki olejku migdałowego
Składniki na polewę czekoladową
100 g mlecznej czekolady
100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
1 łyżeczka miodu
Wykonanie
Mak zalać wrzącą wodą, tyle żeby przykryło, odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce z drobnym sitkiem.
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodawać po jednym żółtku nadal ucierając. Dodać zmielony mak, miód, bakalie, startą czekoladę, zmielone migdały, olejek i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową.
Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę makową. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 min.
Po wystudzeniu polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa. Śmietanę podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać czekoladę, miód, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do lekkiego zgęstnienia sosu. Polać makowiec i udekorować np. płatkami migdałów.