
Makowiec głogoczowski z jabłkami
Składniki
30 dag maku
8 jajek
20 dag margaryny
30 dag cukru
10 dag grysiku
proszek do pieczenia
1/2 kg jabłek
aromat migdałowy
Wykonanie
Mak sparzyć i zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać grysik, proszek do pieczenia, aromat i mak. Wszystko wymieszać. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do masy.
Powoli dodać ubitą wcześniej pianę i delikatnie mieszając wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 45 minut w 170 stopniach.
Po wystudzeniu polać polewą lub lukrem.

Makowiec bez jajek, cukru i mąki, z bananami Doroty Wójcickiej
Składniki
150 g zmielonego maku
150 ml mleka
2 małe banany
1/3 szklanki płynnego miodu
50 g rozpuszczonego masła
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
1/4 szklanki suszonej żurawiny
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki jagód goji
4 płaskie łyżki błyskawicznej kaszki manny
Składniki na polewę
100 g marcepanu
3 łyżki śmietanki kremówki
płatki migdałowe do posypania po wierzchu
Wykonanie
Do rondelka wlać mleko, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, zaraz wsypać zmielony suchy mak, wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.
Banany zmiksować blenderem, dodać do ostudzonego maku. Wlać miód, rozpuszczone masło, wymieszać łyżką. Dodać rodzynki, orzechy laskowe, żurawinę, skórkę pomarańczową, jagody goji, ponownie wymieszać. Wsypać błyskawiczną kaszkę mannę, jeszcze raz wymieszać.
Wyłożyć do tortownicy o średnicy 21-22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 45-50 minut. Ostudzić.
Do rondla wlać śmietankę kremówkę, dodać rozdrobniony marcepan. Podgrzewać, cały czas mieszając aż do uzyskania jednolitej polewy (można w razie potrzeby dodać o łyżkę kremówki więcej). Gorącą polewą polać makowiec, wyrównać. Zaraz posypać płatkami migdałowymi.

Minimakowce z serem i polewą kajmakową Małgorzaty Kawuli
Składniki na masę makową
40 dag gotowej masy makowej
5 dag masła
1 duże jajko
Składniki na masę serową
30 dag twarogu tłustego lub półtłustego
3 łyżki gęstej śmietany
1 duże jajko
pół łyżki maki ziemniaczanej
pół szklanki drobnego cukru
Składniki na polewę kajmakową
3 dag masła
5 dag brązowego cukru
150 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Wykonanie
Miękkie masło ubić na jasny puch, dodać jajko, dodać mak i wymieszać.
Do drugiej miski włożyć wszystkie składniki masy serowej. Blenderem zmiksować aż masa będzie gładka (dzięki blenderowi ser nie musi być wcześniej mielony, jeśli używamy miksera należy wcześniej ser zemleć 3 razy).
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do każdej włożyć po łyżce masy makowej, a na nią wyłożyć masę serową i tak do wykorzystania składników.
Foremkę wstawić do piekarnika na około 25-30 minut i piec w temperaturze 170 stopni. Serniczek powinien być ścięty i lekko podpieczony.
Do garnuszka włożyć wszystkie składniki karmelu. Gotować na wolnym ogniu do momentu aż masa zgęstnieje, jednak należy ciągle mieszać, ponieważ karmel lubi się przypalać.
Wystudzone babeczki polać ciepłym karmelem po wierzchu.