

Tort truskawkowy z mascarpone
Składniki:
kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
cukier - 150 gramów
jajka - 2 sztuki
mąka - 120 gramów
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
serek mascarpone - 250 gramów
śmietana 30% - 400 mililitrów
cukier puder - 100 gramów
żelatyna - 25 gramów
truskawki - 800 gramów
cukier puder - 50 gramów
żelatyna - 25 gramów
Sposób przygotowania:
Miękką kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem, dodaj po jednym jajku, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 20 minut.
Żelatynę na masę serową i masę truskawkową zalej oddzielnie 1/3 szklanki wody i odstaw, by napęczniała. Następnie podgrzej w kąpieli wodnej, aby się rozpuściła.
Śmietankę ubij na sztywno. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i żelatyną i wymieszaj delikatnie z ubitą śmietanką.
Masę śmietanową wyłóż na upieczone ciasto. Gdy zacznie tężeć utwórz grzebieniem cukierniczym lub szerokim widelcem zębatą powierzchnię.
Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki, kilka odłóż do dekoracji, resztę zmiksuj z cukrem pudrem i wymieszaj z żelatyną. Wyłóż na stężałą masę śmietanową i odstaw do lodówki, by całość dobrze stężała. Udekoruj pozostałymi truskawkami.

Czekoladowa pianka z owocami
Składniki:
białka - 4 sztuki
cukier – 0,5 szklanki
kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
biała czekolada - 50 gramów
gorzka czekolada - 50 gramów
żelatyna - 6 łyżeczek
sok z cytryny - 1 łyżka
maliny i borówki - 250 gramów
Sposób przygotowania:
Do dwóch miseczek wsyp po 3 łyżeczki żelatyny. Każdą zalej 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstaw, by napęczniała.
Kostkę do pieczenia Kasia podziel na dwie części. W dwóch rondelkach rozpuść Kasię dodając do każdego inną czekoladę i porcję żelatyny, wymieszaj.
Białka ubij z cukrem na bardzo sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj łyżkę soku z cytryny.
Pianę podziel na dwie części. Każdą z części wymieszaj delikatnie z jedną masą czekoladową.
Formę keksową 10x24 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciemną masę czekoladową i wyłóż połowę owoców.
Na owoce wyłóż jasną masę czekoladową i resztę owoców. Całość odstaw do lodówki na kilka godzin.

Ciasto makowe z malinami
Składniki:
kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
mąka - 170 gramów
cukier - 150 gramów
jajka - 3 sztuki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
gotowa masa makowa - 400 gramów
jajko - 1 sztuka
cukier - 100 gramów
bułka tarta - 3 łyżki
śmietanka 36% - 1 szklanka
cukier puder - 1 łyżka
maliny - 300 gramów
Sposób przygotowania:
Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na puch, dodaj miękką kostkę do pieczenia Kasia. Następnie ciągle ucierając, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę i wymieszaj mikserem na najniższych obrotach.
Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.
Jajko ubij z cukrem na puch, dodaj masę makową i bułkę tartą, wymieszaj.
Masę makową wyłóż na ciasto w formie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut w 180 stopniach.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wyłóż na wystudzone ciasto. Maliny umyj, osusz i ułóż na cieście.