
Sernik z czereśniami
Składniki:
mąka - 250 gramów
kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
cukier puder - 50 gramów
żółtka - 3 sztuki
proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
ser 3-krotnie mielony - 500 gramów
jajka - 2 sztuki
kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
cukier - 125 gramów
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
czereśnie - 500 gramów
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj mikserem mąkę, proszek do pieczenia, kostkę do pieczenia Kasia i cukier puder. Następnie dodaj wymieszane ze szczyptą soli żółtka i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Ciasto wyjmij z miski, zagnieć i podziel na dwie części. Odłóż na godzinę do zamrażarki.
Formę o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia i zetrzyj do niej na tarce o dużych oczkach jedną część zmrożonego ciasta. Równomiernie rozprowadź i lekko dociśnij. Piecz w temp. 180 stopni przez około 10 minut, aby się lekko zapiekło.
Czereśnie umyj, wydryluj i ułóż na podpieczonym cieście. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuść w rondelku.
Ser zmiksuj z jajkami, dodaj cukier, ostudzoną kostkę do pieczenia Kasia i mąkę ziemniaczaną.
Masę serową wyłóż na owoce. Zetrzyj pozostałą część zamrożonego ciasta. Piecz w temp. 180 stopni przez około 40-50 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Zaraz po wyjęciu oprósz obficie cukrem pudrem.

Tarta gruszkowa z winogronami
Składniki:
mąka - 200 gramów
kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
cukier - 6 łyżek
sól - 1 szczypta
żółtko - 1 sztuka
gruszki - 800 gramów
sok z cytryny - 1 sztuka
winogrona bezpestkowe - 200 gramów
konfitura morelowa - 70 gramów
Sposób przygotowania:
Mąkę, kostkę do pieczenia Kasia, 3 łyżki cukru, sól, żółtko i 2 łyżki wody wymieszaj, a następnie zagnieć. Ciasto zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o średnicy około 30 cm.
Ciastem wylep dno i boki formy, a następnie nakłuj widelcem.
Gruszki obierz, pokrój na ósemki, usuń gniazda nasienne i skrop sokiem z cytryny.
Gruszki ułóż na cieście i posyp resztą cukru. Piecz w 180 stopniach około 55 minut.
Konfiturę podgrzej w rondelku i wymieszaj z winogronami. Wyłóż na upieczone ciasto i wstaw jeszcze na 5 minut do piekarnika.