5 z 7
Sernik z czereśniami...
fot. materiały prasowe

Sernik z czereśniami

Składniki:
mąka - 250 gramów
kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
cukier puder - 50 gramów
żółtka - 3 sztuki
proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
ser 3-krotnie mielony - 500 gramów
jajka - 2 sztuki
kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
cukier - 125 gramów
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
czereśnie - 500 gramów

Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj mikserem mąkę, proszek do pieczenia, kostkę do pieczenia Kasia i cukier puder. Następnie dodaj wymieszane ze szczyptą soli żółtka i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Ciasto wyjmij z miski, zagnieć i podziel na dwie części. Odłóż na godzinę do zamrażarki.
Formę o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia i zetrzyj do niej na tarce o dużych oczkach jedną część zmrożonego ciasta. Równomiernie rozprowadź i lekko dociśnij. Piecz w temp. 180 stopni przez około 10 minut, aby się lekko zapiekło.
Czereśnie umyj, wydryluj i ułóż na podpieczonym cieście. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuść w rondelku.
Ser zmiksuj z jajkami, dodaj cukier, ostudzoną kostkę do pieczenia Kasia i mąkę ziemniaczaną.
Masę serową wyłóż na owoce. Zetrzyj pozostałą część zamrożonego ciasta. Piecz w temp. 180 stopni przez około 40-50 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Zaraz po wyjęciu oprósz obficie cukrem pudrem.

6 z 7
Tarta gruszkowa z winogronami...
fot. materiały prasowe

Tarta gruszkowa z winogronami

Składniki:
mąka - 200 gramów
kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
cukier - 6 łyżek
sól - 1 szczypta
żółtko - 1 sztuka
gruszki - 800 gramów
sok z cytryny - 1 sztuka
winogrona bezpestkowe - 200 gramów
konfitura morelowa - 70 gramów

Sposób przygotowania:

Mąkę, kostkę do pieczenia Kasia, 3 łyżki cukru, sól, żółtko i 2 łyżki wody wymieszaj, a następnie zagnieć. Ciasto zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o średnicy około 30 cm.
Ciastem wylep dno i boki formy, a następnie nakłuj widelcem.
Gruszki obierz, pokrój na ósemki, usuń gniazda nasienne i skrop sokiem z cytryny.
Gruszki ułóż na cieście i posyp resztą cukru. Piecz w 180 stopniach około 55 minut.
Konfiturę podgrzej w rondelku i wymieszaj z winogronami. Wyłóż na upieczone ciasto i wstaw jeszcze na 5 minut do piekarnika.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

To koniec Wielkiej Parady Smoków jaką znamy. Idzie nowe!

To koniec Wielkiej Parady Smoków jaką znamy. Idzie nowe!

800 plus pod lupą – nadchodzą zmiany. Co musisz wiedzieć?

800 plus pod lupą – nadchodzą zmiany. Co musisz wiedzieć?

Polecamy

To koniec Wielkiej Parady Smoków jaką znamy. Idzie nowe!

NOWE
To koniec Wielkiej Parady Smoków jaką znamy. Idzie nowe!

Nowy Targ ma swoją Polanę Chochołowską. Biała łąka przyciąga turystów

Nowy Targ ma swoją Polanę Chochołowską. Biała łąka przyciąga turystów

Kraków pożegnał "Makino" Aleksander Łodzia-Kobyliński spoczął na cmentarzu Rakowickim

Kraków pożegnał "Makino" Aleksander Łodzia-Kobyliński spoczął na cmentarzu Rakowickim