1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Kliknijcie w galerię i zobaczcie sprawdzone przepisy naszych...
fot. pixabay.com

Kliknijcie w galerię i zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników na letnie ciasta z owocami sezonowymi.

2 z 12
Ciasto z malinami „Siódme niebo” Agnieszki Sznajder...
fot. Agnieszka Sznajder

Ciasto z malinami „Siódme niebo” Agnieszki Sznajder

Składniki na spód dużej blachy 40x25 cm
ok. 4 paczek herbatników 

Składniki na białą masę
1 opakowanie serka mascarpone 25 dag 
1/2 litra śmietany kremówki 30%
1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub cukier waniliowy
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny

Składniki na warstwę malinową
3 galaretki malinowe
70 dag świeżych malin
1 litr wody 

Składniki na bezę
4 białka
15 dag cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
płatki migdałowe do posypania 

Wykonanie
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestudzenia, gdy zaczyna się ścinać dodać ją do malin. 
W czasie gdy galaretka się studzi zrobić bezę. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal miksować, na koniec połączyć z mąką ziemniaczaną i ubijać do czasu aż piana będzie szklista. Przygotować formę wyłożoną papierem do pieczenia, wylać bezę, wierzch posypać płatkami migdałowymi, piec w 140 stopniach przez 50-60 minut.

Żelatynę połączyć z gorącą wodą, wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia. Schłodzoną śmietanę dobrze ubić, dodać serek mascarpone, wanilię i cukier. Gdy wszystko jest połączone wlać wystudzoną żelatynę i ponownie zmiksować. 

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód ułożyć warstwę herbatników, następnie na herbatniki wyłożyć połowę masy śmietankowej, na masę wylać tężejącą galaretkę z malinami, na wierzch wyłożyć druga połowę białej masy. Na górę położyć upieczoną i wystudzoną bezę. Ciasto przed podaniem na kilka godzin wstawić do lodówki.

3 z 12
Różowe ciasto z malinami Koła Gospodyń z Białki...
fot. Koło Gospodyń w Białce

Różowe ciasto z malinami Koła Gospodyń z Białki

Składniki na biszkopt
5 jajek
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju rzepakowego
odrobina czerwonego barwnika

Składniki na poncz
pół szklanki wody
ćwiartka cytryny
2 łyżeczki cukru

Składniki na masę
500 g śmietany kremówki 30%
3 łyżeczki cukru pudru
250 g mascarpone
ok. 1/2 kg malin

Wykonanie
Ubić białka, dodać cukier, żółtka, olej i barwnik, dodać maki i proszek do pieczenia. Piec biszkopt ok. 35 minut w temp. 180 stopni.
Biszkopt nasączyć ponczem.
Ubić schłodzoną kremówkę, pod koniec dodać cukier i mascarpone. Wyłożyć na biszkopt i na to ułożyć maliny jedna przy drugiej.

4 z 12
Tarta z kremem i owocami sezonowymi Magdaleny i Stanisława...
fot. Stanisław Romek

Tarta z kremem i owocami sezonowymi Magdaleny i Stanisława Romków

Składniki na ciasto
250 g mąki pszennej
100 g masła
80 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżka śmietany
kilka czerwonych malin do koloru

Składniki na krem
20 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru
300 g śmietanki 36%
300 g mleka
40 g masła
6 żółtek
2 i 1/2 łyżeczki esencji waniliowej

Dekoracja
czerwone owoce – truskawki, maliny, czerwona porzeczka, agrest

Wykonanie
Do robota wrzucić najpierw składniki suche, potem jajko, śmietanę i maliny. Na końcu dodać masło i jeszcze chwilę wyrabiać ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować, następnie wyłożyć nim formę do tarty i włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni. Piec ok. 15-20 minut do zrumienienia tarty.
Podczas pieczenia ciasta zrobić krem waniliowy. Najpierw utrzeć żółtka z cukrem. Następnie do żółtek dodać obie mąki oraz esencję waniliową i utrzeć na jednolitą masę. Kiedy masa jest już gotowa, to do osobnego garnka wlać śmietankę i mleko, które następnie zagotować. Po zagotowaniu wlewać po trochę do jajecznej masy i wymieszać. Po zmieszaniu ustawić całość na małym gazie cały czas mieszać, aby wyszedł nam gęsty krem o konsystencji budyniu. Kiedy ów budyń nam się zrobi ściągnąć z gazu i dodać zimne masło, jednocześnie mieszając do całkowitego połączenia składników.
Gotowy krem przełożyć na tartę i udekorować owocami.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Hawajska impreza rozgrzała Klub Studio. Tak bawili się studenci i studentki!

Hawajska impreza rozgrzała Klub Studio. Tak bawili się studenci i studentki!

To dopiero początek! Juwenalia otworzył barwny... Projekt P.I.W.O.

To dopiero początek! Juwenalia otworzył barwny... Projekt P.I.W.O.

Wypadek na zakopiance pod Krakowem. Są ranni. Droga w stronę Zakopanego zablokowana

Wypadek na zakopiance pod Krakowem. Są ranni. Droga w stronę Zakopanego zablokowana

Zobacz również

Nowy papież był już w Krakowie! "Leon XIV jest wyważony, ale nie sztywny"

ROZMOWA
Nowy papież był już w Krakowie! "Leon XIV jest wyważony, ale nie sztywny"

Laboratorium przyszłości w Krakowie. Wynalazki naukowców Politechniki zmieniają świat

NASZ PATRONAT
Laboratorium przyszłości w Krakowie. Wynalazki naukowców Politechniki zmieniają świat